Реклама / Ads
1| 4836 |10.06.2015 НОВИНИ

Експерт по сигурността: Светът продължава да проспива заплахата ИД

.
Eкспертът по сигурността Славчо Велков
Светът продължава да проспива заплахата от "Ислямска държава" и нейния възход. Те вече предначертават границата на Близкия изток, а никой не се съобразява с това. Последствията ще станат сериозни за глобалната сигурност. "Ислямска държава" не е като "Ал Кайда", защото имат територия, население и се подготвят за държавност.
 
Това предупреди експертът по сигурността Славчо Велков в ефира на БТВ.

Към момента става така, че оръжието на спонсорите е при тях, а те не плащат да се снабдяват с оръжие. „Опозицията в Сирия срещу "Ислямска държава" няма. Опозицията в Сирия воюва срещу Башар Асад. В момента в Сирия над 100 групи въоръжени воюват както по между си, така и с "Ислямска държана". Групите по-често са побеждавани от нея, а някой се вливат в нея.

В същото време сирийската "Ал Кайда" води война с "Ислямска държана". До Сирия не стига директно наше оръжие, защото боеприпасите и оръжието се изнасят от частни фирми и печалбата, която е легална, не отива в държавата. Когато обаче структурите, който получават оръжие от България, бъдат победени, оръжието им отива в "Ислямска държава”, добави експертът по сигурността.

„Тези фирми, които изнасят оръжие за горещите точки, го изнасят чрез посредници. Реално и войната в Сирия се води чрез посредници, които са спонсори на въоръжената опозиция. Оръжието главно е предназначено за сирийската освободителна армия, която реално не съществува. Говоря за "Ал Нурса", сирийската "Ал Кайда", уточни Велков.

Интересно е да се отбележи, че преди две седмици Зауахири издаде заповед да не се атакуват западни обекти. Това означава, че "Ал Кайда" припознава Запада по-скоро за фактор, който подпомага дейността им, отколкото като враг. "Ал Кайда" преди години бе страшилище в глобалния свят, сега реално получава помощ. Всичко това става чрез посредници”, сподели още Велков.

Попитан за инцидента в Анево, Славчо Велков каза, че там не са тествали оръжие, а боеприпаси. „Може противотанковата гранатата да е била с изтекъл срок на годност. Със сигурност там са били нарушени правилата за безопасност, защото е имало скупчването на много хора. Освен това, когато се тестват боеприпаси, на място трябва да им линейка. В Анево е влязла след инцидента.

Американците са тествали боеприпаси, а в момента горещите точки са Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан. Сега основно потокът е към Сирия. Така че можем да се досетим за какво става въпрос”, завърши Велков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5051 |08.06.2015 Чужди експерти: България дава най-много нови боеприпаси за джихадистите . 1| 4373 |07.06.2015 Експерт по повод Анево: Най-накрая трябва да има наказани . 5| 4607 |27.05.2015 Експерт: Води се люта борба с преписванията на матурите . 7| 4569 |25.05.2015 Експерт: Случаи като този в Гърмен тепърва предстоят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads