Реклама / Ads
18| 2925 |13.04.2023 НОВИНИ

Експертът Евгений Кънев: ПП да намери формулата за спасяване на парламентарната демокрация

.
Евгений Кънев: ПП да намери формулата за спасяване на парламентарната демокрация Източник: БГНЕС
Снощи четох изказване на известен юрист и несъстоял се политик, че се движим бързо към края на парламентарната демокрация у нас
 

Всъщност, вероятно се движим, но не е бързо.

 

Можем да кажем, че насилието над нея започна през 2009 г, когато президентът Първанов (Гоце) инженира избирателния закон с определен брой мажоритарни мандати, които да отидат при ГЕРБ, за да могат самостоятелно да управляват без БСП (начело с врага на Гоце) и за да се отпушат спрените еврофондове.

 

И почти успяха - въпреки подкрепата в началото на Синята коалиция за правителство, ГЕРБ управляваха сами, като често вземаха решения срещу своите партньори.

 

Следващият акт на насилие бе превратът - на два пъти - срещу самия ББ. През февруари 2013 г ББ бе свален с инсценирани бунтове за сметки за ток, а през май - Костинбродската афера му отне достатъчно мандати, за да позволи правителство на Орешарски и Пеевски - шеф на ДАНС.

 

От днешна гледна точка може да се каже с голяма вероятност, че и двата акта са дело на Кремъл. Тези събития се развиват в контекста на новата му политика за превземане на Крим и заобикаляне на Украйна от руския газ. Затова и Пеевски - Ц.Василев са били гарантите за проекта Южен Поток, което е направило избирането на ДП условие за правителство.

 

Това говори, че проектът Борисов се е отклонил от първоначалната му цел - дали заради ангажименти към Меркел, ЕНП или други играчи - ще се разбере в бъдеще. Но е проект, за овладяване на дясното политическо пространство у нас на мястото на старата “градска” десница.

 

В Борисов - 2, “старата десница” под формата на РБ отново бе използвана - без да подозира за новите ангажименти, които ББ е поел към Кремъл, за да бъде “амнистиран” след шумния провал на Кабинета “Орешарски” и спрени еврофондове. Най-важният ангажимент - да преотстъпи президентския стол на посочен отвън човек. Но не само - спомнете си странния му обет да отиде на парламентарни избори, ако загуби … президентските.

 

Задачата е била в Борисов - 3 да изгони всички прозападни политици от властта и да намести “руските патрЕоти”, които за пръв и последен път по команда се явиха обединени на изборите през 2017 г. И получиха ключови за руските интереси министерства на отбраната, туризма (Черноморието) и икономиката (оръжейната промишленост). А ББ да построи Турски Поток и забави интерконектора.

 

В този процес, Радев още без власт и отговорности, явно е имал за задача да критикува постоянно Борисов, за да го държи отговорен, но никога за тези ангажименти, които изпълнява - като Турски/Руски поток. А за да не пречи САЩ - за построяването му е направена сделката с Тръмп за самолетите, но и за американската технология за Тръбата.

 

От днешна гледна точка знаем, че след Магнитски, ББ е притиснат вече от две страни и търси опции за оцеляване. Идеалният вариант за него е хем да не бъде начело на властта, за да не носи отговорност към Кремъл (и предпочита Радев да го прави), хем да има контрол върху нея, за да го търгува със САЩ и за да го предпазва от правосъдие.

 

Така парламентарната демокрация е заложник на казуса на един човек. Той е и най-слабото място на Кремъл и руското влияние у нас. Защото ако се намери формула при която спасява кожата, това ще отпуши политическия процес и спаси парламентарната демокрация.

 

И ПП-ДБ трябва да намери формулата.

 

Евгений Кънев, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5720 |13.04.2023 PR експертът Пепи Димитрова: Има тайни преговори на партиите, говорилнята е за отвличане на вниманието . 35| 5635 |08.04.2023 Евгений Дайнов: ГЕРБ се притесниха, че са първи, а ПП-ДБ се притесниха, че не са първи . 12| 9839 |07.04.2023 Евгений Кънев: ГЕРБ да търсят управление, ПП-ДБ няма да влязат в капана . 13| 3138 |07.04.2023 Радан Кънев: Формулата коалиционно управление между ГЕРБ и ПП-ДБ не работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads