Реклама / Ads
0| 2941 |10.02.2022 НОВИНИ

Експертни групи нищят политическите въпроси между София и Скопие

.
Днес ще заседават експертни групи към Министерствата на външните работи на Северна Македония и България, които ще обсъждат политическите въпроси между двете страни, известни като протокола „4 + 1“. Разговорите ще продължат и в петък, съобщиха от Министерство на външните работи.
 

Това е първото заседание на групите, създадени по време на съвместното правителствено заседание в резиденция Бояна на 25 януари и първа среща на експерти от двете страни на границата, откакто начело са новите премиери Димитър Ковачевски и Кирил Петков. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви преди срещата:

 

„Министерствата на външните работи ще водят разговори, като на 10-и и 11-и ще имат срещи - МВнР на страната ни и МВнР на Република България. Те ще разговарят и ще обсъдят работата по отворени въпроси и ако бъде постигнат напредък, който ще бъде приемлив и за двете страни - на основата на европейските ценности, иницииран от двете страни, както на държавите, така и на гражданите, то Министерството на външните работи ще съобщи“.

 

Очаква след края на двудневните разговори от Министерството на външните работи да съобщят резултата от тях.

 

Протоколът „4 + 1“ включва исканията на България да спре речта на омразата в Северна Македония, реабилитиране на жертвите на комунистическия режим с българско самосъзнание, ненамеса във вътрешните работи и последното искане - правата на българите в югозападната ни съседка.

 

В заседанието днес ще участват трима министри от България и двама от Северна Македония. Те ще дискутират теми, свързани с транспортната свързаност, енергетиката и регионалната политика.  Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов и министърът на местното самоуправление на Северна Македония Горан Милевски ще участват и в заседание по Меморандума за разбирателство между двете ведомства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3105 |21.01.2022 Създават се четири работни групи за сътрудничество с РС Македония . 8| 3160 |21.01.2022 РСМ определи представителите си в работните групи с България . 4| 2944 |05.01.2022 Депутатите нищят пандемията и COVID мерките на първото за годината заседание . 3| 2898 |14.12.2021 Петков и Заев вече са обсъдили създаване на работни групи и преговори София-Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads