Реклама / Ads
5| 3094 |18.01.2022 НОВИНИ

Елена Йончева: Българският премиер ще бъде поканен на изслушване в мониторинговата група на ЕП на 27 януари

.
Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организира изслушване за ситуацията в България на 27 януари 2022 г. в Брюксел. Европейските депутати ще поканят представители на коалиционното правителство, главния прокурор, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната.
 

Това съобщи евродепутатът Елена Йончева, която е единственият член на мониторинговата група от България.

 

Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията. На вниманието на Европейския парламент ще бъде също медийната свобода и предотвратяването на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти и граждански активисти.

 

Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта – за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др. Случаят „Барселонагейт”, например, не е приключен, посочи Елена Йончева.

 

В изключително влиятелната мониторингова група членуват 14 евродепутати, по двама от всяка политическа група. Наблюдението на България започна през лятото на 2020 г. и съвпадна с протестите срещу управлението на ГЕРБ в страната. Оттогава досега бяха проведени две изслушвания на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствения сектор. Премиерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да се срещне с европейските депутати – нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър-председател. Главният прокурор Иван Гешев също изпрати заместници. И в двата случая беше необходимо европейските депутати да отправят допълнителни писмени въпроси, за да получат още разяснения, припомни Елена Йончева.

 

По нейно настояване, през септември 2021 г., мониторинговата група, начело с председателя й Софи ин’т Велд беше на мисия в България. В резултат европейските депутати препоръчаха на Европейската комисия да засили одита и наблюдението върху начина, по който се изразходват европейските средства в България, включително и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост. Целта не е да бъде спряно финансирането за България, а да се вземат превантивни мерки, така че да не изгубим нито едно евро, коментира Елена Йончева.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

  


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 13220 |15.01.2022 Елена Йончева: Сотир Цацаров си отива, но дължи отговори . 6| 3102 |06.01.2022 Правна комисия даде зелена светлина за зеления сертификат в НС . 6| 3467 |24.12.2021 Подарък: Без ”синя” и ”зелена” зона на празниците в София . 3| 3917 |23.12.2021 Без синя и зелена зона в празничните дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads