Реклама / Ads
0| 3234 |07.06.2022 НОВИНИ

Елена Йончева: За бежанците от Украйна България избра най-лесния път, но най-рисковия

.
Елена Йончева
България избра най-лесния път за настаняване на бежанците от Украйна. На пръв поглед той изглеждаше печеливш и за хотелиерите, но се оказа и най-рисковият. Приемането на бягащите от войната в 4 и 5-звездни хотели за 90 дни, не е устойчиво решение в дългосрочен план. Никъде в Европа не постъпиха така. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Кой говори“ на Дарик радио.
 

ЕС отпуска средства както за настаняване, така и за интеграция на бежанците от Украйна. България трябваше да избере кое е приоритет – намиране на устойчиви решения, подпомагане на хотелиерите или на украинците, каза още тя. Елена Йончева призова за по-системни усилия от страна на управляващите, по-добра, макар и по-сложна организация, както и да се използват успешните европейски практики.

Тя даде примери с действията в Белгия, Гърция, Латвия, Естония и други страни.

 

Общото при тях е, че избират многопосочен подход към проблема, а не залагат само на един вариант, коментира Елена Йончева. В повечето европейски държави местните власти са включени в процеса, като за настаняването се използват както общински жилища, така и частни домове. Европейското финансиране може да се насочи към подновяване на част от общинските сгради, но също и за интеграция на бежанците – езикови курсове, достъп до пазара на труда, осигуряване на детски градини и училища, закрила на децата, медицинска помощ и др.

 

Агенцията за убежището на ЕС, чийто регламент беше приет по доклада на Елена Йончева, вече изготви подробни указания за начина, по който частни лица могат да настаняват украински граждани, включително и възможността за контрол, така че и двете страни да са спокойни. Не е задължително за това да се получава директно заплащане, посочи тя. Възможно е да има средства, които да „вървят“ заедно с бежанците и те да определят как да ги изразходват. Всяка държава трябва да има своя програма, заяви Елена Йончева.

 

Попитана за натиска от страна на Европейския съюз към България, за да започне евроинтеграцията на Република Северна Македония, евродепутатът коментира, че българските аргументи трудно стигат до Брюксел. Скептична съм към намерението на френския президент Еманюел Макрон да посредничи в отношенията и да бъде гарант за подписване на двустранно споразумение. България и Северна Македония имат договор, който Скопие не изпълнява, коментира Елена Йончева. Тя припомни, че Франция беше гарант за демократичния преход на властта в Украйна през 2014 г. Беше и страна по Минските споразумения, а сега там има война.

 

България трябва да вдигне ветото за започването на процедурата по присъединяването на Северна Македония, но само след като Скопие изпълни договора за добросъседство, категорична беше Елена Йончева.   

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3630 |03.06.2022 Кратка война очаквала властта. Затова настанили бежанците по Черноморието . 0| 3258 |03.06.2022 Удължават срока за кандидатстване за хуманитарна помощ за бежанците от Украйна за май . 0| 3336 |03.06.2022 Василев: Помощта за бежанците идва от еврофондовете . 0| 3442 |02.06.2022 Зелена светлина за шестия пакет санкции на ЕС срещу Русия, отпада руският патриарх Кирил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads