Реклама / Ads
2| 3628 |16.08.2021 НОВИНИ

Елена Йончева: Европарламентът закъсня с позицията си относно Афганистан. Призовавам за спешни мерки.

.
Елена Йончева
Елена Йончева, член на делегацията на ЕП за връзки с Афганистан, заяви, че следи с тревога и загриженост бързо променящата се ситуация в страната. Тя посочи, че преди повече от два месеца, от името на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, е инициирала изработването на резолюция относно положението в Афганистан и настъплението на талибаните.
 

Още тогава беше видимо, че изтеглянето на военните сили на САЩ и НАТО от Афганистан ще доведе до огромен дисбаланс в региона и разширавяне на конфликта, коментира Йончева.


Тя допълни, че по време на дебат в пленарна зала е предупредила своите колеги, че войната в Афганистан се завръща и талибаните получават все повече контрол. Тогава Елена Йончева призова Европейския съюз да преосмисли своята политика към страната, като изготви ясна позиция за бъдещи действия. Ролята на ЕС вече не може да се изразява само в предоставяне на финансова помощ. Необходимо да се превърнем във важен партньор и участник в стабилизацията на региона, фокусирайки се върху оказването на помощ при договарянето на траен мир в Афганистан, заяви тогава тя.


В своя позиция Йончева посочва, че след като талибаните превзеха столицата Кабул, а признатото от международната общност правителство на практика се разпадна, яснота за бъдещето на Афганистан няма. Ясно е, че талибаните настояват да получат цялата власт.


Тези събития са важни и за България, тъй като ескалацията на напрежението може да доведе и до засилване на мигрантските потоци и нова бежанска вълна. Въпрос на време е процесите да се усетят и по нашата граница, коментира още тя.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4921 |15.08.2021 Елена Йончева: Пристигаме с европейски депутати в България, полицейското насилие ще бъде разследвано . 2| 3121 |05.08.2021 Зам.-здравният министър: Поне в близките 10 дни няма да излезем от зелената зона . 1| 4017 |04.08.2021 Мария Капон: Подкрепата ни не е за едно гласуване, а за споделена отговорност . 4| 4282 |20.07.2021 Елена Йончева: Без стабилно правителство в България, следващият доклад на ЕС ще е още по-критичен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads