Реклама / Ads
6| 4061 |02.10.2021 НОВИНИ

Елена Йончева: В ЕНП са разочаровани от ГЕРБ, но не го казват публично

.
Елена Йончева
В случай че няма напредък по отношение на върховенството на закона – борбата с корупцията, съдебната реформа, медийната свобода и независимост, е възможно Европейският парламент да гласува втора резолюция за България. Вярвам обаче, че ще има напредък. Бившите управляващи от ГЕРБ вече са напълно дискредитирани в Брюксел, дори в средите на ЕНП, въпреки че все още публично не го признават. Това каза Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, в интервю за предаването „ЕвроДикоФ“ на тв Евроком.

През октомври 2020 г., по нейна инициатива, Европейският парламент прие резолюция за България, в която се изразяваше дълбоко съжаление за ситуацията с върховенството на закона в страната, както и солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.

 

След мисията на мониторинговата група за демокрация в България на 23 и 24 септември, в която участваше и Елена Йончева, европейските депутати ще изготвят доклад, който ще бъде подложен на дебати в комисията LIBE, а, ако се прецени – и в пленарна зала. Резолюциите са важни, защото след тях Европейската комисия вече не може да си затваря очите за случващото се в страната. Искаме европейските средства за медиите, например, да се разпределят прозрачно и според професионални критерии, защото сега медиите получават парите от правителството, което ги превръща в своеобразни PR агенции. Затова правилата трябва да бъдат наложени от Брюксел, както предложихме в резолюцията за свободата на медиите през ноември 2020 г., каза Елена Йончева. Според нея подобни промени ще станат трудно от България, тъй като всяко следващо правителство ще се изкушава да постъпва като ГЕРБ.

 

Тя припомни, че от началото на годината е в сила механизъм, който обвързва отпускането на европейските средства за държавите членки със състоянието на върховенството на закона. Прилагането му зависи от Европейската комисия, но досега това не се е случило. В момента се подготвяме да започнем съдебно дело срещу комисията заради бездействие, каза Елена Йончева. През юни тя, заедно с други членове на мониторинговата група, поискаха Европейският парламент да прикани комисията да приложи механизма за обвързване. Резолюцията беше приета с огромно мнозинство от 506 гласа. Определеният срок обаче вече изтече. Изтече и периодът на второто, официално предупреждение към Европейската комисия.

 

Следващият ход е завеждането на съдебното дело. Амбицирани сме да го направим. Това е стъпка, доскоро немислима, но която договорите за ЕС ни дават право да предприемем, ако Европейската комисия продължи да си затваря очите за случващото се с върховенството на закона в Полша, в Унгария, включително в България, заяви Елена Йончева в интервюто. Тя уточни, че не иска България да бъде лишена от европейски средства, но да има механизъм, който да принуди управляващите, които и да са те, да постигнат ефективни резултати в борбата с корупцията. Корупцията в България е системна, тя е грабеж и е в основата на бедността в страната, коментира Елена Йончева. 

 

Темата за борбата с корупцията в България ще бъде обсъждана на специална конференция с участие на европейски депутати, експерти и журналисти, която Елена Йончева организира в София на 12 октомври.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6367 |01.10.2021 Елена Йончева: Ако ЕК не си свърши работата за върховенството на закона, ще я съдим . 4| 3822 |25.09.2021 Елена Йончева: Гешев съобщи, че ще ни даде информация за разследванията, свързани с Борисов . 9| 3472 |24.09.2021 Елена Йончева: Проблемите с върховенството на закона в България са по-сериозни, отколкото предполагаха в Брюксел . 5| 4659 |24.09.2021 Елена Йончева: Мониторинговата група събира информация, за да предизвика дебат в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads