Реклама / Ads
1| 2319 |25.04.2024 НОВИНИ

Елена Йончева към Жозеп Борел: Дали, ако заложниците на хутите бяха от по-голяма европейска държава щеше да се стигне до тук

.
Евродепутатът Елена Йончева
По инициатива на евродепутата Елена Йончева в резолюцията за ситуацията в Близкия изток, която беше гласувана в четвъртък в Страсбург е включен текст, с който се настоява Европейската комисия да предприеме дипломатически действия за освобождаването на европейските граждани от кораба Galaxy Leader. Резолюцията беше приета с огромно мнозинство - 357 „за“, 20 „против“ и 58 „въздържали се“.
 

„Европа трябва да е лидер в инициативата за постигане на мир в Близкия изток. За огромно съжаление конфликтът се разраства и застрашава, както интересите на ЕС, така и сигурността на европейските граждани. Конкретен пример са дръзките атаки на йеменските хути в Червено море и взетите за заложници преди шест месеца трима европейски граждани – двама българи и един румънец. ЕС не може да остави тази битка на държавите членки. Ако говорим за лидерство, то трябва да проличи точно на терена на дипломацията със силна и с много проактивна позиция.“ Това каза евродепутатът Елена Йончева по време на дебатите в пленарната зала, обръщайки се към върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

 

„Господин Борел, тук опираме и до двойните стандарти. Дали, ако това бяха граждани на по-големи европейски държави, щеше да се стигне до тук? Това подкопава доверието в ЕС и неговите възможности да защити всички европейски граждани без разлика от тяхната националност.“, каза тя.

 

Елена Йончева настоя пред Жозеп Борел, като премина на френски език – „Обръщам се към Вас, г-н Борел: Надявам се, че Вие ще подкрепите дипломатическа инициатива, водена от ЕС, за да бъдат освободени заложниците. И приканвам Европейската комисия да направи така, че дипломатическите усилия да станат приоритет.“

 

Тя беше подкрепена от представителя на Румъния, бившия министър-председател, а преди това и еврокомисар Дачиан Чолош („Обнови Европа“), който заяви, че двамата българи и румънският гражданин са невинни жертви и Европейската служба за външна дейност трябва да предприеме мерки, за да бъдат освободени.

 

За случая с отвлечения кораб Galaxy Leader говори и евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП).

 

От ноември 2023 г. плавателният съд е в плен на йеменските хути в Червено море. Капитанът и помощник-капитанът са български граждани. Сред задържаните като част от екипажа е и румънски гражданин.

 

Хутите атакуват кораби в региона, като твърдят, че действията им са в знак на солидарност с палестинците в Газа. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2288 |25.04.2024 Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader . 16| 18167 |25.04.2024 Как и защо Лицемерието се самоуби с три куршума в слепоочието . 1| 2370 |25.04.2024 Макрон: Европа трябва да осъзнае, че не е достатъчно добре въоръжена за посрещане на глобалните заплахи . 0| 2404 |25.04.2024 В "Честно казано с Люба Кулезич" на 25 април ще видите...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads