Реклама / Ads
17| 8110 |24.10.2022 НОВИНИ

Елисавета Белобрадова: Изборът на Вежди Рашидов няма как да е подкрепен от ДБ, заради миналото му

.
Елисавета Белобрадова от ДБ Източник: БГНЕС
В социалната мрежа Фейсбук народният представител Елисавета Белобрадова от Демократична България изтъкна, че не е възможно партията й да подкрепи кандидатурата на Рашидов, тъй като миналото му е достатъчно еднозначно.
 

Според Белобрадова това, че Вежди изпълнява формалния критерий за „най-възрастния народен представител”, не е достатъчен аргумент, тъй като „личните и професионални качества трябва да са на висотата на задачата.”

 

Белобрадова посочва, че предложението на Демократична България за ротационен принцип на председателите е уместно, тъй като 48-мото НС е силно фрагментирано. Тя и съпартийците й определят този критерий като най-обективният, защото се прилага успешно в Европейския парламент. Предложението им не се прие от мнозинството политически сили.

 

Белобрадова определя като „безплодие” десетте гласувания в рамките на три дни, както и предлагането на повече от веднъж кандидатурите на Кристиян Вигенин и Йордан Цонев.

 

Демократична България е заявила желание да поеме отговорността за поста пред останалите лидери на председателския съвет. Предложението е било категорично отхвърлено от четирите партии (ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Български възход”), избрали Вежди Рашидов.

 

Белобрадова посочва, че са получили подкрепа единствено от Продължаваме промяната на председателския съвет и им благодари за нея.

 

Според Белобрадова не са издигнали своя публична кандидатура да председател на НС, заради десетте безрезултатни гласувания. Аргуменътът й е, че тя и съпартийците й са искали да спестят загубата на време за гражданите, тъй като от ДБ са очаквали, че техният кандидат на председател на НС няма да получи подкрепа.  

 

Белобрадова определя кандидатурата на Никола Минчев като чудесна. Според нея изборът на Рашидов има „дълбок политически замисъл и има вероятност за заявки за бъдещи процеси.”

 

Все пак Белобрадова посочва, че за нея най-лошият парламентаризъм е: неработещият и несъществуващият, защото е важно да се отстоява битката за парламентарната република.

 

Тази седмица президентът Румен Радев свиква консултации с различните парламентарно представени партии за съставяне на правителство и връчване на първия мандат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2848 |30.09.2022 Мая Манолова: В неделя изборът е между мира и войната! . 5| 3316 |24.09.2022 Мая Манолова: Изборът сега е между партиите, които искат мирни преговори или война до победен край . 3| 5256 |21.09.2022 Илиян Василев: Война или мир – изборът на 2 октомври . 0| 3076 |22.07.2022 Предприемачът Н. Янков: Изборът на шеф на КЕВР е тест за бъдещо правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads