Реклама / Ads
28| 2744 |02.07.2024 НОВИНИ

Елитът на ГЕРБ превзе сутрешния ефир с опорките на Борисов

.
Деница Сачева и Даниел Митов
Даниел Митов, Деница Сачева и Делян Добрев превзеха сутрешния ефир по Нова телевизия, БНТ и bTV с опорките за ГЕРБ за необходимостта от правителство на Росен Желязков, Планът за възстановяване и развитие, възможността за предсрочни избори и др.
 

Даниел Митов: Кабинетът "Желязков" е съставен от силни фигури, които могат да решават проблеми от първия ден.

 

Имената от проектоправителството са доказани експерти, силни фигури, които могат да започнат да решават проблеми от първия ден в съответните министерства. Нямам никаква представа как ще гласува ДПС утре. Това заяви в ефира на ''Здравей, България" депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, който бе предложен за външен министър в проектокабинета на Росен Желязков.


По думите му трябва да се направи коалиция, за да не се ходи на нови предсрочни избори. "Предложихме на всички партии разговор по приоритети. С някои няма как да намерим общи неща, но с други можехме, например с ПП-ДБ. Те обаче започнаха да се държат като политически наблюдатели и анализатори, вместо да бъдат политици. Пред държавата има много ясни цели, към които ГЕРБ се е стремила по време на своите управления. Заради неадекватни решения през последните 3 години плащанията по ПВУ бяха замразени. Също така трябва да извадим България от сивия списък на групата, която наблюдава прането на пари", коментира той.

 

Според него е съвсем нормално служебни министри да бъдат оставени да работят и в редовен кабинет, ако се справят добре. "Ще приемем законодателство, което да отпуши плащанията по ПВУ. Трябва и да подредим публичните финанси, така че да бъдем приети безпроблемно в еврозоната", допълни Митов.

 

На въпрос дали Мария Габриел все още е активна част от ГЕРБ, той отвърна, че тя продължава да е част от бъдещето на партията.

 

В коментар на казуса със Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Митов изрази учудването си, че президентът е претендирал да води делегацията. "Държавният глава е длъжен да се съобрази с позициите на МС, но каза, че няма да го направи.

 

 

Деница Сачева: Нови избори не са решение, ПП-ДБ могат да дадат знакова подкрепа дори с няколко гласа

 

"Ние се явихме на избори, за да защитим и реализираме конкретни политики", заяви тя пред БНТ.

 

"През последните години бяха изоставен ключови теми. През последните три години имаше пълно безвремие."

 

"Ние се явихме на избори, за да защитим и реализираме конкретни политики", заяви тя пред БНТ.

 

 

"През последните години бяха изоставен ключови теми. През последните три години имаше пълно безвремие."

 

 

"Промени в кабинета могат да се случат и в пленарна зала. Нови избори не са решение", каза Сачева.

 

 

"Очакваме да получим подкрепа за политиките, които сме заявили - такива са за еврозоната, Шенген и Плана за възстановяване. На думи, това не са само приоритети на ГЕРБ, но и на много от другите парламентарно представени партии", разкри Сачева.

 

"Не очакваме подкрепа от цялото ПГ на ПП-ДБ, но ако вярват, че не трябва да се отдалечаваме от еврозоната и Шенген, ако вярват, че оперативните програми не трябва да продължават да буксуват, да има средства за икономика и образование, могат да дадат знакова подкрепа дори и с няколко гласа."

 

"Хората очакват конкретни резултати. Именно избирателите ни дадоха победата. Не може постоянно от "Промяната" да заявяват, че има едни много кадърни хора и други "лоши", които им пречат. Колегите от ПП-ДБ трябва да си дадат сметка защо участват в политиката", коментира депутатът.

 

По повод "изчезването" на Мария Габриел, Сачева заяви, че тя е заместник-председател на ЕНП и има ангажименти, свързани с европейските политики.

 

Делян Добрев: Кабинетът "Росен Желязков" може да се окаже камикадзе

 

"Знаех много добре, че присъствам в папката на Росен Желязков да бъда министър на енергетиката. С мен лично говори Бойко Борисов за това. Съгласих се да бъда министър в предстоящ кабинет .Това е истински кабинет, който ако утре мине в пленарна зала, може да се окажем камикадзета – може да бъдем избрани с малко мнозинство, без да знаем с колко време разполагаме. Ако ме сменят до утре и не бъда министър, няма да има проблем за мен". Това каза в ефира на БТВ Делян Добрев от ГЕРБ.

 

"Вижте, ако някой каже махате Делян Добрев, за да ви подкрепим кабинета, аз сам ще се махна, защото сме в такава ситуация, че е важно да има кабинет. Имаме много работа по важни върпоси и тя трябва да продължи. Стратигическите ни цели ще бъдат по-лесно постижими, ако имаме редовен кабинет", каза той.

 

"Защо ние не преговаряме с останалите партии ли, ние всъщност имаме преговорен екип и ясно разбрахме, че останалите партии не искат да влизат в коалиция с нас. И не, не се страхувам да бъда министър точно в този кабинет. Колкото и какъвто и да е хоризонтът на това правителство, то все ще успее да свърши работа", смята Добрев.

 

"За да запазя добрия тон, аз няма да ви дам сега пример за търговия на депутати. Ние не правим така. За нас, както и за ПП-ДБ, са най-важни еврозоната и Шенген. Колегите нека да ни подкрепят, достатъчни са 10 депутати да гласуват за нас. Борисов постъпи държавнически преди една година като подкрепи мандат на втората партия. Сега е редно Продължаваме промяната-Демократична България да проявят разбиране и да подкрепят кабинета. Не моля никой за сътрудничество, просто се надявам и те да имат държавническо поведение. Защото те са партията, която има същите стратегически цели като нас". обясни той.

 

"С ДПС не ни стигат гласовете, затова няма как да съставим кабинет", подчерта той.


И добави: "Ние търсим по-широка подкрепа. Не че им има нещо на ДПС".

 

"Утре ще стане ясно всичко. Излъчихме кабинет изцяло от ярки политически фигури на ГЕРБ. Нали не виждате никъде хора на ДПС. От ДПС искат просто да има стабилен кабинет", обяви Добрев.

 

"Според мен всички министри са подбрани лично от Бойко Борисов, а не от Делян Пеевски", подчерта той.

 

"Нямам никаква представа за това дали има връзка между Калин Стоянов и Делян Пеевски, проблемът с него стана заради Кирил Петков, защото Стоянов не искаше да назначи човек на Петков", смята той. И допълни, че ако вътрешният министър Стоянов е бил назначил върпосния човек, нямаше да има никакви проблеми и нямаше да знаем за пачките и схемите.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7413 |02.07.2024 Война във "Величие": Ивелин Михайлов призова "Полковника" и Виктория Василева да се оттеглят . 3| 2926 |02.07.2024 Виктор Орбан се среща с Володимир Зеленски в Киев . 3| 2354 |02.07.2024 Ловчанският митрополит Гавриил: Никога не съм искал да стана патриарх . 8| 2568 |02.07.2024 Роналдо отново пропусна дузпа, плака, но Португалия спечели срещу храбрите словенци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads