Реклама / Ads
0| 3126 |16.06.2022 НОВИНИ

Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги пристигнаха в Киев

.
Източник: Twitter
Тази сутрин лидерите на трите най-големи държави от ЕС пристигнаха в Киев. Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги планират да обсъдят редица важни въпроси с украинския президент Володомир Зеленски.
 

 Лидерите от ЕС са пътували до града с влак, потвърдиха от Елисейския дворец.

 

Говорейки пред репортери на платформата при пристигането си в Киев, Макрон коментира, че лидерите ще се срещнат с украинския президент Володомир Зеленски и ще посетят места на предполагаемо клане, извършено от руска страна.

 

Попитан дали има послание за украинците, Макрон отговори, че има „послание за европейско единство, адресирано до украинските мъже и жени. Знаем, че следващите седмици ще бъдат много трудни. Искам да ги подкрепя и да бъда на тяхна страна"

 

„Не съм сигурна, че след срещата ще има ярки реакции, но независимо как ще завърши тя, това ще бъде историческа среща, която или ще проправи пътя към по-силна Европа или към по-силна Украйна. Европейските лидери дойдоха в Украйна точно в средата на тоталната война, това е страхотен сигнал, който укрепва Украйна и Европа", заяви вицепремиерът Ирина Верещук.

 


 

Очаква се в петък Европейската комисия да предложи становището си - че предоставя на Украйна статут на кандидат-член на съюза.  След това 27-те държави членки на ЕС ще решат дали са съгласни или не.

 

Докато повечето европейски нации са твърдо зад Украйна и в различна степен са подпомагали военните усилия на страната, далеч не е сигурно, че те ще подкрепят нейната кандидатура за членство в ЕС.

 

Въпросът  дали Украйна трябва да се присъедини към ЕС  и как ще реагира Русия е спорен от години. През 2013 г. избухнаха проевропейски протести, след като бившият украински президент Виктор Янукович взе внезапно решение да не подписва споразумение с ЕС, което ще привлече Украйна още повече в орбитата на ЕС. Вместо това той избра да търси по-тесни връзки с путинска Русия. На следващата година Русия нахлу в Донбас и незаконно анексира Крим.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4103 |08.06.2022 Злоупотреби за над 30 млн. евро по европроекти у нас разкри ОЛАФ . 0| 3256 |04.06.2022 Германският канцлер Олаф Шолц идва на крак у нас заради РСМ . 0| 3314 |31.05.2022 Олаф Шолц: Доставихме на Украйна ”Гепард”, обучаваме украинците с ”Панцерхаубице-2000” . 0| 3463 |26.05.2022 Олаф Шолц: Светът е в повратна точка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads