Реклама / Ads
2| 3686 |17.03.2021 НОВИНИ

Д-р Емил Христов: Каскада от политическа паника поставя ЕС и България в цугцванг пред пандемията

.
Източник: БГНЕС
Това, което се случва в момента със спирането на ваксината на AstraZeneca в редица европейски страни, сред които и България, е недопустимо поведение от хуманна, медицинска и регулаторна гледна точка.
 

Това коментира пред Mediapool д-р Емил Христов, експерт по фармакология и лекарствена политика и бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

Според него случващото се дължи на страх, паника, невъзможност да се предложат разумни решения и на това, че в тази специализирана материя се намесват политиците, а експертите са оставени на заден план.

 

"Аз се учудвам, че това незнание какво да се прави се движи каскадно от държава до държава в ЕС. Ние показваме на целия свят, че Европа е в хаос и няма елементарна експертиза как да проведе борба с един епидемичен процес. Мен това ме плаши", коментира той.

 

"Ние виждаме няколко прости неща: сриваме доверието в регулацията, сриваме доверието във ваксините, няма достатъчно ваксини. И изпадаме като в шаха, където има две много интересни състояния: цайтнот, при което нямаме време и цугцванг, в който нямаме полезни ходове. И ние бавно и славно, не само в България, изпадаме в това състояние", смята д-р Христов.

 

По думите му същностният проблем е, че имаме една пандемия и трябва да се справим с нея, а при така създалите се обстоятелства се върви към формиране на естествен имунитет.

 

"Досега лайтмотивът беше: ваксините са нашето спасение. След тази последна седмица, аз питам какъв е мотивът на политическата класа? Как ще ни спаси от тази епидемия след като е на път тотално да срине доверието в лекарствената регулация и ваксинационните програми", посочи Христов.

 

"Изпратихме сигнал към ваксинираните, че са се прецакали. Това е недопустимо!", добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5449 |14.03.2021 Вдовицата на командоса Емил Шарков: 7 години след смъртта му МВР повтаря същите грешки . 6| 4387 |10.03.2021 Адв. Емил Георгиев: Не бих се подхлъзнал по конспиративни теории за делегираните прокурори . 3| 3604 |08.03.2021 Апелативният съд потвърди: 18 г. затвор за акушерката Емилия Ковачева . 16| 11250 |24.02.2021 Проф. Христов: Всеки от ЕС си дръпна чергата с удрянето на часа Х за разрешаване на COVID кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads