Реклама / Ads
8| 3833 |14.07.2021 НОВИНИ

Емил Соколов: Слави копира НДСВ от 2001 г., той е ”рицарят на бял кон, който ще ни спаси от ламята ГЕРБ”

.
Емил Соколов
Слави се опитва да копира НДСВ от 2001 година. Той е рицарят на бял кон, който ще ни спаси от ламята ГЕРБ. След възкачването на Слави на престола, в България ще потекат мед и масло. Този приказен мотив, дълбоко популистки в същността си, е силно застъпен в програмата на Трифонов. Това каза историкът и политически анализатор Емил Соколов пред ФАКТИ.
 

"Той планира да купи 1 милион таблети за децата, да праща космонавти в космоса, да има министри с по 7 езика и т.н. „Има такъв народ“ предлага на обществото една идилия. В тази популистка утопия няма място за сериозни реформи. Цялостната правосъдна реформа е сериозно занимание. Такава реформа ще е трудна и неприятна. Не се вписва в приказката, която Слави се опитва да разкаже. Разказът на Трифонов е праволинеен – „Има такъв народ“ са добрите, ГЕРБ са лошите, а обществото са тези, които трябва да бъдат спасени. Няма място за повече сюжетни елементи." - допълни Соколов.

 

На въпроса дали подпкрепя тезата, че зад „Има такъв народ“ стои всъщност ДПС и ДС, политическият анализатор отговори:

 

"На този етап това е много повече от теза. Връзките на Трифонов с ДПС са обществена тайна. Не са измислица. Не са конспирация. Още преди години Трифонов сам обясни в интервю, че Доган „е много мъдър човек“. Мъдростта на Доган се изразява в това, че той винаги намира път към своите опоненти. Къде с компромати, къде с обещание за власт и придобивки, неговото и това на ДПС не се губи. Такъв изглежда е случаят с „Има такъв народ“. Предложеният от тях за министър-председател - Николай Василев, е бивш кадър на НДСВ. Свързват го с приватизацията на Булгартабак и БТК. Това са знакови сделки, които са се превърнали в синоним за корупция и злоупотреби. Твърди се още, че друг подвиг на Василев е източването на Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК).

 

Трифонов трябва да обясни как човек с такава биография се вписва във вълшебния му разказ за добрия цар, който побеждава корупционното чудовище. Ако съдим по вчерашния пост на Слави във Facebook, приказката нещо буксува. Обясненията как хора с по няколко дипломи от престижни университети не могат да бъдат корумпирани е комично. НДСВ беше пълно с такива млади хора, наричани още юпита, които нямаха проблем да съчетаят високото си образование с всякакви други зависимости. Резултатът беше едно слабо управление. По всичко личи, че историята е напът да се повтори. Краят отново няма да е такъв, какъвто си го представяме."

 

"Демократична България“ трябва да е опозиция. Слави показа, че е ненадежден партньор. С него разговори не може да има, тъй като той във всеки един момент може да се отметне от казаното. Слави, подобно на Борисов, обръща демократичния процес с главата надолу. От политиците се очаква да отправят ясни послания и обещания. На база тях гласоподавателите им гласувате доверие. Ако в последствие политиците се отметнат от обещаното, те губят подкрепа. При Трифонов и „Има такъв народ“ такова нещо няма. Там се мълчи и нарочно се заблуждава обществото. Нищо не се казва преди изборите, а след изборите се поднася изненада. Още повече, ако гласоподавателите възразят, започва да им се обяснява как не са разбрали, защото са предубедени, ако не и откровено тъпи. Слави не води диалог с обществото – той му се кара, назидава го и го рекетира. Ако не изберете мен, няма кой да дойде или идва ГЕРБ. Това е същото послание, което Борисов и ГЕРБ отправяха 12 години – няма кой да дойде или идват комунистите. „Демократична България“ трябва да се опълчи на тази манипулация и да не участва в нея." - коментира Соколов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7336 |13.07.2021 Мирослав Мурджов пред Фрог: Истерията около кабинета на Слави идва от партиите, които се надяваха да участват със свои министри . 27| 31861 |13.07.2021 Бойко Ноев пред Фрог: Слави Трифонов е зависим от себе си . 11| 4433 |13.07.2021 Анализаторът Пламен Димитров: Проектокабинетът е на НДСВ - Национално движение Слави Великий . 22| 6927 |13.07.2021 Манолова към Слави: Не за това се борихме по площадите цяла година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads