Реклама / Ads
2| 3018 |24.01.2022 НОВИНИ

Емилия Милчева: Сто дни спокойствие за новата власт? Не, пандемията не търпи толеранс

.
Източник: БГНЕС
В Европа вече заговориха за четвърта доза ваксина. А в България и първата си остава проблем. Макар че това е страната с най-висока смъртност от Ковид-19, мнозинството явно смята, че българинът не се нуждае от ваксина.
 

Това пише в коментар за DW журналистът Емилия Милчева.

 

Сто дни спокойствие за новата власт? Не, пандемията не търпи толеранс. Ето, че пет области в България влизат в третия етап на заетост на интензивните легла - София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора и Бургас. Това показва картата, която следи този показател. Тези области са и с най-висока заболеваемост от Ковид-19 и тази седмица ще стане ясно какви мерки ще се вземат на областно ниво. В столицата обаче, където живее близо една четвърт от населението, те вече са известни. Децата от първи до четвърти клас ще учат присъствено - за което настоява МОН, както и 7-и, 10-и и 12-и клас, останалите преминават на онлайн обучение. От 27 януари се въвеждат ограничения в работата на заведенията - работно време до 22 часа, до 50% запълнен капацитет и посетители със зелен сертификат, каквито са изискванията при третия етап на заетост на интензивните легла. Сред собствениците на заведения в София зрее напрежение и днес ще обсъждат дали да протестират заради мерките.

 

В други от засегнатите области местните кризисни щабове са решили да спрат масовите мероприятия (спортни, конгресни събития и др.), защото това зависи само от тях. Новият план за справяне с пандемията на коалиционното правителство е доста смекчен по отношение на ограниченията - решенията за тях се взимат от местните власти.

 

Критериите за налагане на допълнителни противоепидемични мерки са следните: най-важна роля играе броят новозаразени на 100 000 население за период от 14 дни, както и заетите болнични легла (вкл. и за пациенти в неусложнено състояние).

 

Къде остана разяснителната кампания?

 

И макар че картината не е обнадеждаваща, а пикът на петата вълна от Ковид-19 да се очаква съвсем скоро - през февруари, кампанията за ваксинация върви трудно. Към 24 януари данните показват следното - общо 4 097 359 ваксинирани от началото на кампанията, но със завършен ваксинационен цикъл са 1 976 308 души (което прави 30% от 6.5 милиона население, колкото установи последното преброяване), а с бустерна доза са не повече от 570 000.

 

Здравните министри на ЕС вече са уведомени да се подготвят за четвърта доза ваксини срещу Ковид-19 заради бързото разпространение на варианта Омикрон, а същевременно България бавно крета към удвояване на ваксинираните. Впрочем, премиерът Кирил Петков в рамките на дни смени целта. На 7 януари в кулоарите на парламента заяви, че при достигане на 70% ваксинирани (с две дози), зелените сертификати отпадат. Във видео, разпространено през Фейсбук страницата на "Продължаваме промяната", ден по-късно той дори призова за ниво от 75% ваксинирани, за да запазим икономиката, да гарантираме нормално образование на децата си и да не сме свидетели на пациенти по стълбите на болниците. Две седмици по-късно Петков смъкна летвата на 60%.

 

Отпадането на зелените сертификати може да се случи и ако заетостта на интензивните легла от Ковид-пациенти падне на 5%. С тези темпове може да е догодина - в най-оптимистичния вариант.

 

И докато в области като Ловеч заболеваемостта надмина 1000 на 100 000 население, мащабната информационна кампания за ваксиниране, договорена на преговорите за коалиционно споразумение в края на ноември и обещана от правителството, така и не е стартирала. А и да е стартирала - никой не е разбрал. От графиките за ваксинация в различните възрастови групи, представени от Единния информационен портал, се вижда, че при три възрастови групи - 40-49 г., 50-59 г. и 60-69 г., нивата на ваксинация са най-високи и сходни като брой, варират между 350 000 до 370 000. Сред по-младите и по-възрастните обаче активността намалява.

 

Притъпена изглежда и обещаната още в първите дни на новата година от премиера Петков "остра" кампания срещу фалшивите сертификати. Ако наистина е имало проверки на МВР на сертификатите на починалите в болница от Ковид-19, в края на месеца би трябвало да очакваме първи резултати. За януари броят на починалите до момента надхвърля 1650 души. Данните на Единния информационен портал показват, че средно 85% от починалите не са ваксинирани. Излиза, че МВР трябва да провери сертификатите на не повече от 250-300 човека, чийто живот е отнел коронавирусът. В ръководеното от Бойко Рашков министерство обаче не кипи ентусиазъм за такива проверки.

 

Пред Нова телевизия здравната министърка Асена Сербезова съобщи, че валидността на зелените сертификати ще бъде в рамките на 270 дни от 1 февруари, каквито са препоръките на Европейската комисия. Но България засега запазва и "патента" си за вътрешна употреба - удостоверението за антитела, което до известна степен шиканира кампанията за ваксинация.

 

В парламента вече само със зелен сертификат

 

Впрочем, от днес, 24 януари, в парламента ще може да се влиза само със зелен сертификат, както решиха депутатите. Това със сигурност ще предизвика ново напрежение от инициаторите на януарския протест - партия "Възраждане", чийто лидер заплаши и с нахлуване в Министерски съвет. Как Костадин Костадинов ще изпълнява конституционните си задължения като народен представител от понеделник е предстояща новина. Но входът на парламента трябва да остане затворен за тези, които не уважават решенията на парламентарната демокрация. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4123 |20.12.2021 Емилия Милчева: Парите не миришат, но следите остават . 10| 3520 |09.11.2021 Aкушерката Емилия Ковачева вече е в Сливенския затвор . 18| 12428 |08.11.2021 Емилия Милчева: „Хемус“ може да се срути върху главата на Борисов . 0| 3692 |10.10.2021 Корнелия Нинова: Проблемите са ясни - време е за разум, спокойствие, решения и действия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads