Реклама / Ads
7| 8713 |02.10.2023 АКТУАЛНО

Енергиен експерт: Премиерът Денков е насаден на "пачи яйца" за въглищните централи

.
Славчо Нейков Източник: БГНЕС
"Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите", посочи Славчо Нейков – председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.
 

Нейков смята, че премиерът Николай Денков и енергийният министър Румен Радев са насадени на "пачи яйца", които исторически трябва да търсим много назад във времето.

 

Според него това е закъснял диалог, който е трябвало да започне активно преди поне 10 години. "Нашите политици, за съжаление, обикновено имат визия до следващите избори. В енергийния сектор трябва да се гледа дългосрочно. Това предполага наличие на стратегически поглед", каза той в интервю за БНР.

 

Нейков коментира още, че не е съгласен с формата на протестите на енергетиците:

 

"Те протестират срещу действия на правителството, а страдат десетки хиляди хора и бизнеси, които нямат никакво отношение. Формата на протеста трябва да бъде свързана с пряка комуникация с правителството, а не чрез мегафони от двете страни на мантинелата, а на масата на преговорите. Там могат да стигнат до някакви обективни решения".

 

По думите му в този разговор многократно се изтъква опасността България да загуби европейско финансиране от 4 млрд. лв. По думите му обаче всъщност става дума за много повече. "Става дума за икономическо развитие на регионите в дългосрочен план", подчерта той.

 

"Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме", изказа мнението си Славчо Нейков. Според него това ще стане много по-рано от 2038 г. Той цитира статистически данни, които ясно сочат тази тенденция. В този смисъл експертът отбеляза, че трябва да се говори не толкова за запазване на конкретните работни места на хората, а за запазване на техните доходи.

 

"Тези 4 млрд. са за да подпомогнат тези процеси. Така че правителството трябва да бъде максимално подкрепено в тази ситуация, за да не ги загубим и тях".

 

Нейков е категоричен, че няма да "останем на тъмно". По думите му обаче липсва стратегическа енергийна визия. Правителството трябва да работи именно в тази посока. Според него трябва да се засили и прозрачността.

 

"Правителството трябва да предложи един писмен документ, в който ден по ден, стъпка по стъпка да обясни какво следва оттук нататък и по отношение на работни места, и по отношение на енергийния микс, и по отношение на демографията - нещата са свързани. Разчитам на разум", призова той.

 

Енергийният експерт все пак напомни, че не трябва да се забравя, че правителството има много сложна, тежка и ограничена във времето задача - да разговаря с ЕК, и трябва да бъде подпомогнато в този процес".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5205 |01.10.2023 Радослав Рибарски заподозря политически причини в енергийните протести . 18| 6693 |30.09.2023 Блокадите на "Тракия" и "Прохода на републиката" продължават /обновена/ . 2| 5595 |29.09.2023 Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците . 6| 8640 |28.09.2023 Служебният кабинет опитал да продаде за жълти стотинки луксозна вила на Велинградската белодробна болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads