Реклама / Ads
7| 3855 |07.01.2022 НОВИНИ

Енергийният министър: Алтернативни трасета за газа свалят цената с над 10%

.
Александър Николов Източник: БГНЕС
Алтернативни трасета за доставка на газ в България през Гърция и Турция са технически възможен вариант и не е ясно защо в сегашната кризисна ситуация „Булгаргаз“ не е проучил тези варианти, които са изгодни за потребителите у нас. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ министърът на енергетиката Александър Николов
 

По думите му тече проверка, но ведомството има свое заключение за причините – „в омекотен вариант: човешки“.

 

„Дружеството, което отговаря за преноса („Булгартрансгаз“), казва, че има възможност не за едно трасе, а има две алтернативни трасета за достъп и след това излиза изпълнителният директор на дружеството, което се грижи единствено за търговската дейност („Булгаргаз“) и говори за транспорт“, посочи Николов.

 

Според него е недопустимо да се говори за забавянето на интерконектора с Гърция като единствена причина за недоставяне на азерския газ, „когато има възможност да се реализира финансова полза за държавата и обществото“ с 4-5 алтернативни варианта по линия на точката за достъп на синьото гориво, но нищо не е направено по тези варианти.

 
„Ако се направи, ще има изключително позитивен ефект за потребителите – поне няколко процента понижение надолу (…) Ако се промени миксът, който „Булгаргаз“ представя на КЕВР, може да надхвърли 10%“, подчерта Николов. На този фон, той повтори вчерашното си изказване от пленарната зала, че сегашната ситуация води до загуби от до 1,5 млн. лева на ден.

 

По темата с изнасянето на газ от „Чирен“ Николов коментира за „Булгаргаз“, че „когато се гледа едно държавно дружество, то следва да бъде управлявано така, че да носи максимална полза. Опитите така да се управлява, че да е удобно за себе си или по начин, който не е в обществен интерес, са странни“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3251 |06.01.2022 Вътрешният министър: Борисов да каже коя е Мата Хари . 2| 4018 |06.01.2022 Енергийният министър и Теменужка Петкова се ”сдъвкаха” за интерконектора . 1| 3558 |05.01.2022 Земеделският министър: Ще има промени в ”Напоителни системи” . 2| 3524 |05.01.2022 Регионалният министър: Не можем да дадем срок за завършването на „Хемус“, тъй като няма да строим незаконно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads