Реклама / Ads
0| 3575 |05.08.2022 НОВИНИ

Енергийното министерство: Не е блокирана газовата връзка с Гърция

.
Енергийното министерство отрече твърденията да е блокирало стартирането на интерконектора с Гърция, който трябва да докара у нас азерски газ. От там измиват ръцете си с Агенцията по вписванията.
 

В позиция ведомството, което в момента се управлява от Росен Христов заяви, че не отговарят на истината твърденията в публикация на “Капитал”, че именно служебният министър е затворил вратата за азерския газ с отмяната на решение на предишното ръководство да се промени структурата на управление на “Ас Си Джи Би” - компанията, която оперира интерконектора. 

 

Припомняме, че решението за сертифицирането на "Ай Си Джи Би" като независим преносен оператор - едно от последните изисквания, за да започне въобще преноса на газ по интерконектора, бе взето в средата на миналия месец от енергийните регулатори на София и Атина. За да влезе в сила тази сертификация има условие - да се промени структурата на управление на дружеството от едностепенна на двустепенна - с надзорен и управителен съвет. 

 

На 3 август - в първия ден след назначението си, служебният министър Росен Христов е взел протоколно решение, с което въобще отменя въпросното решение за одобряването на Надзорен съвет на "Ай Си Джи Би". 

 

“Заявяваме категорично, че енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в „Ай Си Джи Би“ АД. Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения”, добавят от МЕ. 

 

Те подчертават, че предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Става дума за Георгиус Сатлас. Заради изписването на името му започва процедурно мотаене. 

 

“Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29 юли 2022 г. – ден преди крайния срок и три дни преди встъпването на служебното правителство”, уточняват от министерството.


“Нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на България. В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство. За последните денонощия целият процес е на ръчно управление”, допълват от там.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3420 |28.07.2022 Кирил Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ . 0| 4110 |08.04.2022 Тошко Йорданов: Блокирана е работата на Регионалното министерство, позорна игра от партньорите в коалицията . 0| 3165 |07.04.2022 Правосъдното министерство: Случаят със заплахата срещу магистрат да не се политизира . 0| 3321 |18.03.2022 Външно министерство: Скопие да спре с циничните внушения срещу България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads