Реклама / Ads
0| 2970 |28.08.2022 НОВИНИ

”Енергоатом” предупреждава за изтичане на радиация от АЕЦ ”Запорожие” заради руски обстрел

.
Украинската държавна компания ”Енергоатом” предупреди за изключително висок риск от изтичане на радиация от Запорожската атомна електроцентрала заради руските артилерийски обстрел.
 

Русия продължава да обвинява украинските сили за обстрела на централата. Русия е изпратила писмо до членовете на Съвета за сигурност на ООН, в което прилага доказателства за обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, извършен на 25 август от украинските сили. Според руското министерство на отбраната, през последните дни са извършени украински атаки с дронове, тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън.

 

Властите в Запорожка област са готови за всякакво развитие на обстановката около Запорожката атомна електроцентрала, като е разработен и план за евакуация на населението при необходимост, заяви ръководителят на назначената от Москва областна администрация Евгений Балицки.

 

Международната агенция за атомна енергия е утвърдила списъка с експерти, които се очаква да пристигнат в атомната електроцентрала идната седмица, пише "Ню Йорк таймс". В делегацията ще бъде генералният директор на агенцията Рафаел Гроси и още 13 представители предимно на неутрални страни, като няма да бъдат включени специалисти от Великобритания и Съединените щати.Великобритания обяви, че ще дари шест подводни дрона на Украйна, за да ѝ помогне да неутрализира руските мини край бреговете си. Десетки членове на украинския флот ще бъдат обучени да използват дроновете през следващите няколко месеца, като обучението на първите от тях вече е започнало.

 

Пентагонт, отбелязва БНР,  е разширил използването на морски транспорт за доставки на оръжия за Киев през пролетта, коментира "Вашингтон поуст". Според изданието това е знак, че Вашингтон очаква засилване на конфликта в Украйна и че той може "да продължи месеци наред и даже години".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2631 |23.08.2022 АПИ предупреждава за затруднения при продажбата на е-винетки . 0| 2713 |16.08.2022 “Газпром” предупреждава за нови поскъпвания още преди зимата . 0| 3195 |04.08.2022 Украйна предупреждава за нова руска офанзива . 0| 3186 |28.07.2022 Райският газ е верният път към употребата на тежки наркотици, предупреждава специалист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads