Реклама / Ads
3| 4017 |10.10.2023 НОВИНИ

Ердоган е готов да посредничи за прекратяване на израелско-палестинския конфликт

.
Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турция е готова да посредничи за прекратяване на въоръжения конфликт между Израел и Палестина. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след правителственото заседание, което се проведе под негово председателство в Анкара, предават турските медии.
 

"Готови сме на всякакво посредничество за размяна на пленници между страните и прекратяване на противопоставянето", каза президентът в обръщение към народа снощи, итирано от БТА.

 

Той заяви, че Турция полага активни дипломатически усилия за деескалация на напрежението в региона и за "осигуряване на мир между Израел и Палестина".

 

Ердоган също така сигнализира за готовността на Турция да предостави хуманитарна помощ на палестинския народ.

 

"Извършваме необходимата подготовка за изпращане на хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа", посочи той.

 

Турският президент потвърди позицията на Анкара, че мир в Близкия изток не може да бъде постигнат без признаване на палестинската независимост в границите от 1967 г.

 

"Подходът на Израел, който пренебрегва основните права на народа на Палестина, както показаха последните събития, застрашава сигурността на собствения му народ", твърди още Ердоган.

 

"Винаги сме казвали, казваме го и сега, че сме против проливането на дори човешка кръв в земите на Израел и Палестина. Както сме против потискането на палестинците от израелските сили за сигурност, така сме и против използването на непропорционална сила срещу цивилни граждани в Израел", добави турският президент.

 

Турция беше мястото, където делегации на Украйна и Русия се срещнаха в началото на войната на Русия в Украйна.

 

В същото време вчер в Турция има демонстрации в подкрепа на палестинските бойци от Хамас.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4141 |10.10.2023 Войната между Хамас и Израел. Какво знаем на четвъртия ден? . 12| 9826 |10.10.2023 Илиян Василев: Играта на Путин не се е променила - разтърсва света с нови и нови конфликти. И за нас нещата ще станат много по-сложни . 2| 6714 |10.10.2023 Politico: Подаръкът на "Хамас" за Владимир Путин . 2| 11693 |10.10.2023 Мохамед Халаф пред ФрогНюз: "Хамас" и Израел вероятно няма да са единствените участници в тази война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads