Реклама / Ads
19| 5312 |24.06.2018 НОВИНИ

Ердоган печели, сочат първите резултати /обновена/

.
Победа за управляващите и на президентските, и на парламентарните избори – това показват първите частични резултати след вота в Турция, съобщава държавната Анадолска агенция и други турски медии. По-рано журналистът Илхан Андай съобщи, че е убит опозиционен лидер при стрелба в секции в провинцията.
 

Турският президент Реджеп Ердоган е на път да спечели президентските избори в страната с 59.92% от гласовете, сочат първите резултати, базирани на по-малко от една пета от преброените бюлетини, предадоха агенциите. След него е кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), Мухарем Индже, с 25.8%. Турските медии уточняват, че тези резултати ще се променят, докато тече броенето в близките няколко часа. Независимо от числата, които не бяха в полза на Индже, той написа в "Туитър" минути след отпадането на забраната за публикуване: "Първите резултати дойдоха. Усмихвам се".

 

Трета е бившият вътрешен министър Мерал Акшенер със 7.8% от вота, следвана от кюрдския кандидат Селяхатин Демирташ (5.4%). Който и да спечели президентските избори, той ще управлява различна Турция, с нова политическа система с по-големи правомощия на държавния глава заради конституционни поправки, обявени на референдум. Президентът ще назначава вицепрезиденти, правителство (което няма да има премиер) и висши магистрати, ще може да издава укази и да обявява извънредно положение, както и да разпуска парламента на каквото основание пожелае, но с това автоматично ще свиква извънредни избори (които винаги ще са за президент и парламент едновременно).

 

Очертава се категорична победа за управляващите и на парламентарните избори - над 55.6% за Партията на справедливостта и развитието(ПСР), на която Ердоган е съосновател, и 13.3% за коалиционния им партньор от Партията на националистическото действие (ПНД). Партията на Ердоган се очаква според това преброяване да получи 389 места, а коалиционният му партньор ПНД - 54. Това е т. нар. Народен алианс - предизборен съюз, създаден съгласно новите правила на вота. Той позволява на коалиращите се партии да влязат заедно в парламента, дори една от тях да не прескача прага от 10%, изискван от турското законодателство. Втора сила ще е НРП със 118 депутати. В съюза с тях е и партията на Акшенер с 39 депутатски места. Заедно съюзът им - Националният алианс - би контролирал около една четвърт от местата в парламента. Прокюрдската Народнодемократична партия(НДП) при сегашния резултат няма да влезе в парламента, тъй като взима едва 6-68 на сто от вота и не минава 10-процентната бариера. Тя не стана част от Националния алианс на големите опозиционни партии.

 

Изборите протекоха при напрежение между турските власти и организации, изпратили наблюдатели на вота. Анадолската агенция обяви, че 10 европейски граждани са били арестувани и ще бъдат изправени пред правосъдието, защото са се престорили на наблюдатели и са опитали да се намесят в изборите. Опозицията и неправителствени организации обявиха преди вота, че ще имат над половин милион представители, които да следят изборния процес из страната и да се уверят, че ще е честен. От представители на Добрата партия в Ерзурум идват и съобщения, че местният ръководител на партията е бил убит заедно с други двама при престрелка в изборна секция. Според в. "Йени джаг" Мехмет Съдък Дурмаз е влязъл в сблъсъци с политици от други партии, когато опозицията е блокирала опита на 24-ма души от вътрешното министерство да влязат в секцията. Според премиера Бинали Йълдъръм обаче случаят няма нищо общо с изборите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5964 |22.06.2018 Хегемонията на Ердоган в Турция е под заплаха . 0| 4993 |21.06.2018 Ердоган заговори и за коалиция след вота в Турция . 3| 7099 |14.06.2018 Кърваво нападение срещу депутати на Ердоган . 0| 4725 |14.06.2018 Ердоган отменя извънредното положение, ако спечели изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads