Реклама / Ads
3| 2646 |13.07.2023 НОВИНИ

Ердоган и турския парламент пускат Швеция в НАТО след октомври

.
Турският президент Реджеп Ердоган вдигна бариерата за членството на Швеция в НАТО, но решението на парламента в Анкара няма да бъде взето преди октомври. Ердоган посочи, че се надява на бърза ратификация, която да се случи веднага след като депутатите се върнат от ваканция.
 

В понеделник Турция оттегли възраженията си срещу присъединяването на Швеция към алианса - стъпка към единството, което западните лидери бяха нетърпеливи да демонстрират пред лицето на инвазията на Русия в Украйна. Решението на Ердоган беше значителна стъпка към членството на Швеция и дойде след дни на интензивни срещи и месеци на спорове. 


Очевидната промяна на мнението на президента - след една година блокиране на кандидатурата на Швеция - дойде, след като Швеция обеща по-задълбочено сътрудничество с Турция в борбата с тероризма. Стокхолм освен това обеща да подкрепи Анкара в амбициите й да съживи преговорите за членство в ЕС. 


Ердоган добави, че Швеция ще помогне за премахване на оръжейното ембарго, наложено на Турция. Споразумението на Турция за Швеция също е свързано с усилията на Анкара да придобие нови изтребители F-16 и комплекти за надграждане на съществуващия изтребителен флот от САЩ. Както турските, така и американските официални лица отрекоха всякаква връзка, но във вторник президентът на САЩ Джо Байдън сигнализира, че САЩ възнамеряват да продължат с продажбата.


Коментарите на Ердоган в сряда бяха първото публично потвърждение на решението му да отнесе въпроса за членството на Швеция във военния пакт в турския парламент, където неговата партия и нейните съюзници имат мнозинство, пишат от "Асошиейтед прес". 


Стокхолм обаче ще трябва да изчака до 1 октомври, когато започва и новата сесия на парламента след лятната ваканция. 


"Парламентът няма да заседава през следващите два месеца, но нашата цел е да финализираме този въпрос възможно най-бързо“, каза Ердоган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2653 |12.07.2023 Приключи първата протестна акция на КНСБ пред парламента . 7| 3132 |10.07.2023 Турският боен флот ще пази зърнения коридор, дори ако Русия се оттегли . 9| 2763 |10.07.2023 Ердоган настоя за присъединяване на Турция към ЕС, чак след това била възможна кандидатурата на Швеция за НАТО . 0| 2651 |10.07.2023 Тази седмица парламентът ще разгледа на първо четене бюджета за 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads