Реклама / Ads
1| 3294 |19.03.2023 НОВИНИ

Ердоган: Турция ускорява пускането на газовия хъб

.
Реджеп Тайип Ердоган
Турция се старае да реализира бързо проекта за център за газова търговия (газов хъб), заяви президентът Реджеп Ердоган по време на реч в окръг Балъкесир. Той посочи: ”Действаме бързо, за да превърнем страната си в център за добив, транспортиране и търговия с природен газ. Развиваме както нашите газопроводи, така и съоръженията за съхранение на газ.”
 

Ердоган заяви, че земетресенията в Турция леко са нарушили плановете за свързване на черноморския газ с националната газопреносна система. "Но въпреки известно забавяне поради земетресението, скоро ще свържем черноморския газ към системата", каза той.

 

В събота ръководителят на турското министерство на енергетиката Фатих Дьонмез посочи, че страната ще може да изнася около 40 млрд. куб. м природен газ в рамките на планирания международен газов хъб в Истанбул. Той също така отбеляза, че от края на април се планира да започнат доставките на газ за вътрешния пазар от находището Сакария в Черно море.

 

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин лансира идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем на транзита през "Северен поток". Той обясни, че идеята е да се изгради друга тръбопроводна система и да се създаде хъб в Турция, през който да се доставя газ на трети държави, особено в Европа, ако те проявят интерес. Турция реагира положително на тази инициатива и заяви, че голяма част от инфраструктурата за центъра за газова търговия в Истанбул е изградена.

 

Ердоган каза още, че пускането в експлоатация на атомната електроцентрала "Аккую" ще бъде важен принос към електроснабдяването на Турция.  "През следващите месеци ще пуснем в експлоатация първия блок на АЕЦ "Аккую". С пускането в експлоатация на всички блокове тази централа ще има много важен принос за непрекъснатото и балансирано електроснабдяване на нашата страна", каза той.

 

Според президента в Турция се произвежда значително количество електроенергия от слънчева енергия, а в момента се разработват проекти за вятърна енергия. "Развитието на газовата промишленост, водната и ядрената енергетика са част от зелената енергия и допринасят за нейното прилагане. Пътят, който сме поели досега, показва, че се готвим да станем една от 10-те най-големи производителки на електроенергия от възобновяеми източници в света", заяви Ердоган.

 

"Аккую" е първата атомна електроцентрала, която ще бъде построена в Турция. Проектът се реализира въз основа на междуправителственото споразумение за сътрудничество, подписано между Русия и Турция на 12 май 2010 г. Проектът предвижда изграждането на четири енергоблока с разработени в Русия реактори. Мощността на всеки енергиен блок на АЕЦ ще бъде 1200 мегавата. След като бъде пусната в експлоатация и заработи на пълна мощност, АЕЦ "Аккую" ще произвежда около 35 милиарда киловатчаса годишно. Централата е проектирана да задоволява до 10% от нуждите на Турция от електроенергия. Строителството на първия енергоблок на АЕЦ е планирано да приключи през тази година. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3353 |17.03.2023 Швеция е разочарована от отказа на Турция да подкрепи членството ѝ в НАТО . 0| 3476 |17.03.2023 Айлин Секизкьок: Благодаря на българския народ за голямата помощ след земетресенията в Турция . 0| 3591 |16.03.2023 Ердоган: Близо 50 хил. души загинаха при трусовете в Турция . 0| 2955 |15.03.2023 Най-малко пет жертви при наводнения в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads