Реклама / Ads
6| 12625 |14.12.2021 НОВИНИ

La Estrella de Panamá: Избирайки Петков, българският парламент сложи край на кризата. Борисов е политически изолиран

.
Новината, че след месеци политическа криза и три изминали парламентарни избори, България най-накрая има редовно правителство, оглавявано от бившия служебен икономически министър и съпредседател на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков, бе съобщена от La Estrella de Panamá - най-стария вестник в Република Панама. Ето какво пишат в електронното му издание:
 

Българският парламент одобри в понеделник новото коалиционно правителство, съставено от четири партии и водено от премиера Кирил Петков, с което приключи осеммесечната политическа криза с три парламентарни избори. 134-те депутати от коалицията гласуваха "за" новия правителствен ръководител, 104 депутати гласуваха "

"против".

 

Изпълнителната власт се формира от партиите "Продължаваме Промяната" (ПП) на Петков, победител на изборите от 14 ноември тази година, социалистическата партия БСП и двете протестни партии "Има такъв народ" и "Демократична България". “, които заедно имат мнозинство от 134 сред 240-те места в парламента.

 
Против гласуваха депутатите от консервативната популистка партия ГЕРБ, която доминираше в българската политика през последното десетилетие, партията ДПС и "Възраждане" - ултранационалистическа и проруска партия.

 

Петков изтъкна преди гласуването своите приоритети за новото правителство: нулева толерантност към корупцията, борба с бедността, растеж и икономическо развитие на страната.

 

В този смисъл той обеща "абсолютна прозрачност на всеки похарчен лев" и че няма да има "човек, който да се чувства имунизиран от и над закона", визирайки бившия премиер Бойко Борисов, обвинен в сътрудничество и толериране на местната мафия.

 

„Ще бъда пръв сред равните. Само като екип можем да постигнем тези цели. Трябва да работим заедно с опозицията“, каза Петков, 41-годишен бизнесмен и икономист, завършил образованието си в Канада и САЩ.

 

„Убеден съм, че след четири години страната ще бъде съвсем различно място“, каза новият министър-председател на България, една от най-тежко засегнатите от пандемията на коронавируса европейски страни и където нивото на ваксинация е особено ниско - едва 30% от населението, пише още La Estrella de Panamá 

 

Поради тази причина Петков призова населението да се ваксинира срещу COVID-19.

„Ваксинацията е единственият начин да се избегне затварянето на децата и възрастните вкъщи, и икономиката“, каза новият премиер, който обеща да бъде човек, "близък до всички".

 

"Ще ме виждате често по улиците на София. Възнамерявам да променя културата на това какво означава да си министър-председател. Ще ходя по земята и ще говоря директно с хората по улиците", каза той, след като положи клетва като премиер.

 

Политологът Антоанета Христова прогнозира, че новото правителство няма да има традиционните сто дни на толерантност, защото трябва незабавно да се справи със здравната, икономическата и социалната криза, от която страда страната.

 

„Вероятно тази изпълнителна власт няма да има много дълъг живот, в крайна сметка не повече от година, поради идеологическите различия между четиримата партньори“, каза Христова пред частната телевизия bTV.

 

България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), проведе три парламентарни избори тази година - през април, юли и ноември.

 

Разпокъсаността на парламента и взаимното вето попречиха на сформирането на изпълнителна власт в продължение на месеци, налагайки назначаването на служебен кабинет, от който Петков и основният му съюзник Асен Василев се оттеглиха, за да сформират новата партия ПП.

 

Всичко това се случи след разкриване на случаи на корупция и злоупотреби с власт от предишното правителство на популиста Бойко Борисов (ГЕРБ), който беше три пъти премиер от 2009 г. насам.

 

Дискредитиран и с множество обвинения в корупция и близост с мафията, и икономическата олигархия, Борисов е политически изолиран, неспособен да постигне парламентарно мнозинство.

 

Превод и редакция: Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4352 |14.12.2021 Financial Times: Новият български премиер обещава поврат по отношение амбициите на РСМ към ЕС . 0| 2762 |14.12.2021 Силно замeтресение разтърси източната част на Индонезия . 1| 2933 |14.12.2021 И Шарл Мишел поздрави новоизбрания премиер Кирил Петков . 0| 3107 |14.12.2021 1959 са новите случаи на зараза с коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads