Реклама / Ads
3| 4166 |27.03.2020 НОВИНИ

Етнолог: Уроците на традицията показват, че в такива ситуации хората се справят заедно

.
Доц. Петя Банкова Източник: БГНЕС
В такива времена етнолозите и антрополозите оставаме на втори план след медиците – те са най-важни в случая, но уроците на традицията, на историята може би трябва да се припомнят. В дни на изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията, хората се справят заедно.
 

Това обясни пред БНР доц. Петя Банкова – етнолог от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.

 

Епидемии сме преживявали и по-рано по нашите територии, отбеляза доц Банкова. В такива моменти хигиената е сред най-важните фактори, които трябва да се спазват. Тя е на първо място. Втората мярка е един сложен за изпълнение обичай – заорване, който се извършва в изолация, не се разрешава влизане или излизане от селото. Обичай, описан от Димитър Маринов в края на ХIX век.

 

„Успоредно с рационалните мерки, които се вземат, добре е да знаем, че имаме памет, имаме духа и силата да се справяме с такива болести.“, каза още експертът.

 

Доц. Петя Банкова подчерта, че е настанало време за промяна. Нужно е повече диалог, разговор, споделяне - това ще спаси и нашата психика в кризата, която преживяваме. "Най-вече - човечността.", подчерта тя.

 

Експертът разказа за опита и практиката, които се прилагат в днешния труден момент във Великобритания.

„Промяната е движение, промяната е прогрес. Преодолявайки изпитанията, човек се развива, продължава напред.“

 

Специалистът от Института за етнология и фолклористика припомни и някои от пролетните обичаи и вярвания, свързани с българската традиция.

„Всяка година пролетта се възприема като време на преход. В такива времена хората трябва да намерят повече опорни точки, отколкото са свикнали да имат в своя делник или празник.

За православните християни това е време на пости, на въздържание не само на храна. За жените пролетта и свързана и с почистването на дома. Тази традиция за българската къща е важи особено подробно, свързва се с прогонване на злите сили.

В тези дейност са обхванати всички членове на семейството. Подготвяме се за лятото...“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4702 |05.03.2020 Министър Кирилов с подробности за екстрадицията на Васил Божков . 1| 3759 |17.02.2020 България изпраща на ОАЕ искането за екстрадицията на Васил Божков . 0| 3878 |23.01.2020 Отлагат делото с три месеца за екстрадицията на Асандж . 1| 3782 |14.06.2019 Изслушването за екстрадицията на Асанж започва през февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads