Реклама / Ads
41| 15885 |09.10.2020 НОВИНИ

EURACTIV: ЕП удари оглушителен шамар на Борисов за корупцията и полицейското насилие

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Европейският парламент прие критичната резолюция, която констатира влошаване на зачитането на принципите на правовата държавата в България. Тя бе прокарана с 358 гласа “за”, 277 “против” и 56 “въздържали се”, въпреки съпротивата на Европейската народна партия. С това България официално се превърна в третия проблемен член на ЕС след Полша и Унгария.
 

Резолюцията бе изработена от Комисията по граждански свободи в Европейския парламент (LIBE). Тя изразяват дълбоко съжаление, че в България има влошаване на ситуацията със “демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите, и изразява своята солидарност с хората в България в техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация”.

Автор на резолюцията е председателят на комисията Хуан Фернандо Лопес Агилар. С нея Европейският парламент изразява притеснение заради липсата на присъди по високите етажи на властта и се настоява за налагане на контрол при усвояването на еврофондове.

 

В комисията LIBE резолюцията бе приета от комисията с крехкото мнозинство от 35 гласа “за”, 30 “против” и 1 “въздържал се”. Подкрепата в пленарната зала бе по-голяма

 

Близо 10% от евродепутатите от ЕНП отказаха да гласуват “против”. Шестима са я подкрепили, включително Радан Кънев. Други 24 са се “въздържали”.Роля за това има Радан Кънев, който направи всичко по силите си, за да информира своите колеги за протестите в България и действията на българската прокуратура. Евродепутатите от ДПС също се въздържаха.

 

Евродепутатите осъждат полицейското насилие над протестиращи и журналисти. Действията на служителите на МВР са определени като “насилствени и непропорционални”, както и “незаконните и прекомерни одити“ на фирми, изразили своята подкрепа за протестите.

 

По отношение на съдебната власт резолюцията осъжда продължаващите системни проблеми в съдебната система и по-специално липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от ВСС и главния прокурор. Има изразяване на опасения, че промените в изборното законодателство се правят твърде близо до предстоящите парламентарни избори. Има и обща загриженост за прибързаното приемане на законите в страната.

 

Споменават се подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи убежище.

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и осъждат насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, на прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии.

 

Резолюцията подчертава необходимостта от по-строг контрол върху харченето на парите от ЕС. Тя настоява за незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

 

“Върховенството на закона означава разделение на властите, но твърденията за съдебна корупция и политически съдебни преследвания се увеличават. Означава свобода на медиите, но ние сме свидетели на нарастващо влияние на властите в обществените медии и прилагането на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии. Означава отстояване на гражданските права, но сме свидетели на полицейска жестокост и потискане на правата на малцинствата“, казва авторът на резолюцията Хуан Агилар.

 

Само преди седмица българското правителство получи и негативен доклад за спазването на върховенството на закона в страната.

 

Знак, че резолюцията ще бъде приета, бе отхвърлянето на всички поправки на Роберта Мецола от групата на ЕНП. Тя се опита да редактира почти целия документ, защитавайки гледната точка на българското правителство и главния прокурор Иван Гешев. Наред с това отпаднаха и всичките поправки на Ангел Джамбазки.

След гласуването евродепутатите от БСП излязоха с позиция, че Европейският парламент назовава проблемите в Българи с истинските им имена, а политическата оценка е безпощадна.

 

“ЕП изразява своята солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност и отчетност. Тази резолюция е знак, че Европейският парламент чува гласа на всички български граждани и е на тяхна страна. Тя е огромен успех и вдъхва кураж на всички, които проявиха смелост и доблест в желанието си да отхвърлят порочния управленски модел у нас”, допълват евродепутатите.Те казват, че са недопустими са внушенията, че тя е антибългарска, защото “няма нищо по-антибългарско от едно корумпирано управление”.

 

Радан Кънев на свой ред благодари на всички колеги в ЕНП от Полша, Швеция, Белгия, Холандия, Чехия, Словакия, Финландия, които са “застанали на страната на българските граждани, а не на “партийната дисциплина”.

 

“Това е само началото на дълъг и труден път. И за България, и за ЕНП”, коментира Кънев.

 

EURACTIV

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5058 |18.09.2020 Според Теменужка Петкова COVID-19 ”ударил” и проекта АЕЦ ”Белене” . 12| 7158 |02.09.2020 EURACTIV: Протестите вече наподобяват революция . 6| 10465 |22.08.2020 Синдиците на КТБ го удариха на летни разпродажби . 8| 6116 |19.08.2020 Пламен Данаилов: Прокуратурата да удари властта, а битовата престъпност се бори чрез подобряване на бита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads