Реклама / Ads
0| 3428 |14.06.2022 НОВИНИ

Euractiv: Ветото на България за РСМ е "още по-твърдо" заради руското влияние

.
Ветото на България за членството на Скопие в ЕС е още по-твърдо след избухването на войната в Украйна. Причината - руското влияние в България драстично се е увеличило, смята македонски журналист, цитиран от Euractiv.
 

Ето и цялата статия: 


България е заплашена от силна антизападна вълна на фона на руската пропаганда и войната в Украйна, а вдигането на ветото върху Северна Македония може да доведе до "брутален путинизъм" вътре в страната.


EURACTIV попита българските политически анализатори каква е политическата цена за вдигане на ветото и започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС в контекста на политическа криза, при която една от партиите в четворната коалиция напусна именно поради разногласия по въпроса за РСМ. 


България е под натиска на Запада да отмени ветото, но смята, че Скопие не е изпълнило условията за това.


"Ако Скопие не направи отстъпки и България отмени ветото си, това неизбежно ще засили антиевропейските настроения. Българите веднага ще разберат, че правителството го прави под диктата на западните ни партньори. От това без съмнение ще спечели и Партия Възраждане”, каза пред EURACTIV Димитър Ганев от социологическата агенция "Тренд”.


"Възраждане" е крайно дясна политическа сила, чийто лидер е Костадин Костадинов. Формацията стъпва върху антиваксърски и проруски настроения. В настоящото Народно събрание "Възраждане" има 13 депутати от общо 240. 


Политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" удвои прогнозата на Ганев. Той каза, че близо 70% от българите са против премахването на ветото върху Скопие и ако това се случи, Западът ще се сблъска с "брутален путинизъм“ в България. Политическите анализатори не изключват възможността "Възраждане“ да бъде втората политическа сила след ГЕРБ и да стане неизбежен фактор в българската политика, ако има нови избори. Дори "Възраждане" да бъде политически изолирана формация в следващ парламент, тя може да продължи да расте на гребена на вълната на антисистемния наратив и да се възползва от руската пропаганда в социалните мрежи. 


"Възраждане" призовава за излизане на България от НАТО и преразглеждане на членството на страната в ЕС. 


Скорошно проучване на GLOBSEC показа, че много повече българи от другите източноевропейски страни от ЕС биха подкрепили напускането на НАТО. Данните показват, че 38% вече са против членството в НАТО, а 40% от българите го подкрепят. Въпреки това и Ганев, и Симеонов заявиха, че "Възраждане" засега не представлява пряка заплаха за членството на България в ЕС.


Проучванията показват, че над 60% от българите изразяват положително или донякъде положително отношение към членството в ЕС. Според Ганев към момента няма заплаха за членството на България в блока. Според него следващо правителство на България ще бъде сформирано на базата на геополитическата ориентация на страната – Изток срещу Запад. Настоящата власт бе избрана с обещание за борба с корупцията и съдебна реформа, но сегашната гореща тема се смени с Русия.


И двамата анализатори признаха, че руската пропаганда в страната се е засилила през последните месеци. 

 

Македонският политически анализатор Слободанка Йовановска коментира, че все още не е ясно дали правителството ще оцелее, но каза, че нейните сънародници "се чувстват заложници на това, че България не функционира като държава-членка на ЕС, минавайки от избори на избори и не решавайки нищо“.


Коментирайки влиянието на Русия в България, тя каза пред EURACTIV, че "не само в Македония, но и в самата България съществува убеждението, че структури, близки до Русия, използват двустранния въпрос със Северна Македония, за да възпрепятстват политиката на ЕС и да дестабилизират региона“.


Македонският журналист Ерол Ризаов добави, че българското вето е още по-силно след войната в Украйна, защото руското влияние в България драстично се е увеличило.


Заинтересованите страни призоваха за започване на преговори възможно най-скоро с други въпроси, разгледани при отварянето на главите. Ако не го направи, това може да остави както Скопие, така и Тирана, чиято съдба е свързана, отворени за влияние от изток.


В края на миналата седмица българското правителство беше разтърсено, след като лидерът на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че напуска управляващата коалиция. Неговите четирима министри, включително тези на енергетиката и външните работи, също подадоха оставки. Правителството на Кирил Петков също загуби парламентарното си мнозинство, оставяйки 109 депутати при необходимите 121.


В понеделник партията на Трифонов започна да се разпада, след като негови депутати обявиха, че напускат групата заради обвиненията, че Трифонов може да е свързан с мафията. 


Без мнозинство шансовете Петков да вдигне ветото са малки. Друг основен партньор в управляващата коалиция е Българската социалистическа партия, която също се противопоставя на отстъпките на Северна Македония.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3237 |13.06.2022 Позабравеният ген. Мутафчийски с призив към цяла България . 0| 3074 |13.06.2022 Опозицията в РСМ иска оставката на Ковачевски – не реагирал на Рама, че е „премиер на бъдещата Западна България“ . 0| 4825 |11.06.2022 Ковачевски - бъдещият премиер на “Западна България” според Еди Рама . 0| 3891 |11.06.2022 Петков казал на Шолц за трите приоритета на България и че ЕС трябва да е гарант

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads