Реклама / Ads
3| 5204 |20.07.2020 НОВИНИ

Euronews: Защо България е погълната от ежедневни антиправителствени протести?

.
Чуждестранните издания продължават упорито да шумят за случващото се у нас. Информационни агенции и международни медии описват страната ни като най-корумпираната и най-бедната в ЕС и не спират да отразяват антиправителствените протести в България. Само днес в медийното пространство ”плъзна” статията на ”Ню Йорк Таймс”, в която страната ни е описана като ”особен” пример за упадък на демократичните стандарти. Поредна статия с обзор на събитията има и в ”Euronews”.
 

Ето и цялата статия:

 

Хиляди протестиращи заливат улиците на столицата София с искания за оставката на правителството. Някои скандират “Мафията - вън!”. Настояват да се сложи край на корупцията, искат свалянето на Бойко Борисов и партията му от власт, както и оставката на главния прокурор.

 

Каква е историята зад протестите и ще успее ли Борисов да успокои бурята, която поглъща администрацията му?

 

7 юли

 

Тежко въоръжени охранители нахлуват в офисите на президента Румен Радев - отявлен критик на консервативните управляващи и корупционните им практики. Радев обвини Борисов в това, че е свързан с олигархията.

 

Арестувани бяха двама негови секретари, а техните офиси - претърсени.

 

Според критици арестите, организирани от главния прокурор, това повдига и много въпроси за това дали ролята на Гешев е станала твърде политическа.

 

“Корупцията и липсата на правосъдие са постоянни проблеми”, заяви пред Euronews политологът и старши сътрудник в Атлантическия съвет Димитър Бечев.

 

Според прокуратурата това е част от две самостоятелни разследвания за търговия с влияние и разкриване на държавни тайни.

 

Протестиращите обвиниха правителството на Борисов и главния прокурор Иван Гешев в целенасочено забавяне на разследване, което касае връзки между представители на властите и олигархията.

 

11 юли

 

Президентът Румен Радев поиска оставката на кабинета и държавния обвинител

 

“Превръщането на правителството в мафиотска структура принуди много свободомислещи българи, без значение от тяхната възраст и политическите им пристрастия, да поискат върховенство на закона”, заяви в обръщение към нацията президентът.

 

“Има един единствен изход от тази ситуация - оставка на правителството и главния прокурор”, допълни още Радев.

 

По думите му гневът се е натрупал с годините заради “корупцията, всяването на страх и прокурорския рекет. Това е довело до формирането на консенсуса “антимафия”.

Гражданските протести започнаха няколко часа по-късно, в които демонстрантите поискаха оставката на управляващата партия ГЕРБ и главния прокурор.

 

12 юли

 

Стига се до насилие по време на протестите. Арестувани са 18 от демонстрантите. Ранени са четирима служители на реда и двама протестиращи.

 

13 юли

 

Гражданите настояват да се сложи край на полицейското насилие. Остават исканията за оставка на кабинета. Стотици демонстранти решават да се отправят към българското Черноморие в знак на протест срещу високопоставено лице, които според тях е нарушило закона.

 

Плажът е недостъпен. Използва се от лидера на либерална партия, която тихо подкрепя Борисов, предават от агенция “Франс прес”.

 

Протестите продължиха на следващия ден в София и други градове на територията на страната. Протестиращи се опитаха да нахлуят и в парламента.

 

Корумпирана ли е България?

 

Според “Трансперънси интернешънъл” България е най-корумпираната държава от всички 27 членки на ЕС.

 

“Натрупва се усещането за липса на справедливост през последния месец”, коментира Весела Чернева от Европейски съвет за външна политика.

 

Пред Euronews тя допълни: Хората се разгневиха, защото са убедени, че олигархията има много повече сила върху държавата отколкото се смяташе и, че главният прокурор играе като политически защитник, а не бранител на закона.

 

Проблемът обаче не е само политически. Корупцията засяга и бизнеса в България. Това е една от най-бедните държави в цяла Европа, като основната причина е именно корупцията.

 

Според доклад от 2019 г. на Центъра за изследване на демокрацията в София в най-малко 35% от сключените договори за обществени поръчки има корупционни практики.

 

Как реагира Борисов на призивите за оставка?

 

Премиерът Борисов, бивш пожарникар и бодигард, заяви, че ще остане на власт заради нуждата от стабилност. Мотивът - светът навлиза в най-ужасяващата криза, причинена от пандемията от коронавирус.

 

Няколко пъти призова гражданите към спокойствие и отказа да подаде оставка.

 

На 15 юли от партията на премиера заявиха, че Борисов е поискал оставките на трима министри - на финансите, икономиката и МВР. Хилядите протестиращи приветстваха новината, но само ден по-късно над 18 хиляди души отново бяха на улиците и поискаха Борисов да подаде оставка.

 

"Съдейки по нивото на ярост, което можете да видите по улиците, много млади хора няма да приемат козметични мерки като отговор", каза Чернева и добави, че уволнението на министрите вероятно няма да е достатъчно, за да потуши размириците.

 

Според нея сме достигнали до момент, в който няма връщане назад, а изходът са нови избори, които да разрешат кризата.

 

Кои са протестиращите?

 

Демонстрантите са предимно студенти, артисти и млади професионалисти. В по-голямата си част демонстрациите са мирни, а основните искания - граждански.

 

Чернева напомни и за случая, в който демонстранти застанаха пред полиция и протестиращи, за да избегнат напрежение и провокации.

 

Недоволните са между 10 и 20 хиляди. Движението не е заплаха за обществения ред, допълни още Чернева.


Пред Euronews Мария Матева, 32-годишен активист от инициативата “Правосъдие за всеки”, заявява, че няма популярна партия, която да е годен двигател на промяната в България.

 

“Повечето политически формации в страната идват от комунистическата партия - това са същите хора, “оцветени” по различен начин”, допълва Матева.

 

Според нея младите хора ще са тези, които ще обърнат ситуацията - това е поколение, което е учило и живяло в чужбина. Надеждата е да се премахне сегашната политическа класа - нещо, в което предишните поколения са се провалили.

 

Какво е решението?

 

Решението се крие в това да се изкорени корупцията. Пътят е през нови избори, заявява Димитър Бечев. А след това трябва да има дълбока съдебна реформа, която по думите му включва ограничаване на властта на главния прокурор и разширяване на отчетността.

Но това все още изглежда малко вероятно. Сегашният мандат на премиера Борисов приключва в началото на 2021 г., а самият той отказа да подаде оставка преди това.

 

Вот на недоверие срещу кабинета по инициатива на опозиционната партия БСП ще има утре. Очакванията са, че правителството ще оцелее.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 18104 |20.07.2020 ”Ню Йорк таймс”: България е необикновен пример за упадък на демократичните стандарти . 53| 8073 |19.07.2020 Вижте Декларацията от протестиращото гражданско общество в България . 14| 6882 |19.07.2020 Румен Чолаков: Борисов превърна България в просешката тояга на Европейския съюз . 9| 6779 |19.07.2020 Мехмед Дикме: Доган и Борисов се срещат, но защо го правят тайно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads