Реклама / Ads
0| 2710 |07.09.2022 НОВИНИ

Евдокия Манева: Министерствата на земеделието и на екологията носят отговорност за наводненията

.
Евдокия Манева Източник: БГНЕС
Две министерства носят основната вина, отговорност за това, което се случи заради безхаберие, несвършена работа и нарушения. Това са Министерството на земеделието, специално Агенцията по горите, както и Министерството на екологията (МОСВ). Очевадно е, че там е имало сечи, които надхвърлят позволеното. Това заяви пред БНР Евдокия Манева, бивш министър на екологията.
 

Тя изтъкна, че проверките за незаконна сеч в района на наводнените села ще бъде правена от министерствата, които са отговорни за бедствието:

 

„Те имат интерес да покрият истината. Те ще кажат нещичко, но няма да узнаем цялата истина. Така беше с наводненията в селата Цар Калоян и Бисер, а и в други случаи. Там бяха покрити виновните, не вярвам, че и тук ще разберем кой е виновният. Истината няма да се узнае, докато няма проверка от независими експерти“.

 

Според нея правителството се е забавило с търсенето на помощ от ЕС за възстановяване на щетите от наводненията в Карловско и Пловдивско.

 

„Може веднага да бъдат поискани тези искания, поне принципно да се заяви, а след това да се уточнява размерът на средствата“, добави тя.

 

Манева определи като смешно обяснението за наводненията с „комплексни причини“:

 

„Това оправдание е доста смешно. Има три стратегически документа, в които рисковете, които съществуват в България, са описани, описани са и мерките, които трябва да се вземат - с конкретни изпълнители и с посочени средства. Това са (трите документа - б.р.) Стратегията за борба с климатичните промени, Плановете за управление на речните басейни и стратегията за предотвратяване на рисковете от наводнение. Сега да търсим някакви глобални причини или да се оправдаваме с дъжда е просто безсмислено. Трябва да се намерят конкретните нарушители“.

 

Тя изказа съчувствие към пострадалите хора от наводненията и изрази надежда "щедрите обещания" на управляващите да бъдат изпълнени:

 

„Горчивият опит от подобни бедствия показва, че около събитието се дават щедри обещания, а след това постепенно някои неща се забавят в изпълнението или се забравят. Дано този път не е така!“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3315 |08.12.2021 Василев: Вицепремиерите ще са петима, всяка партия ще има свой човек в министерствата . 14| 6710 |05.12.2021 Вижте разпределението на министерствата в новия кабинет . 75| 9819 |14.05.2021 Румен Радев освободи главния секретар на МВР, ключови промени в министерствата /обновена/ . 9| 8411 |12.05.2021 Първи нови зам.-министри в министерствата - в здравното, културното и социалното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads