Реклама / Ads
14| 3273 |05.07.2021 НОВИНИ

Д-р Евгени Кънев: Ханке си брани чедото, но Валутният борд не е добро решение

.
Д-р Евгени Кънев
Дуото леви нобелисти Кругман и Стиглиц в комплект с десния Ханке вкупом неодобряват еврозоната. И съветват Гърция да я напусне, така както Ханке съветва България да не влиза. Ттака започва анализа на ситуацията с еврозоната и въвеждането на еврото у нас докторът по икономика Евгени Кънев.
 

Вижте още от коментара му в профила му във фейсбук:

 

От богатите библиотеки на офисите им в САЩ нещата са ясни: ЕС е бюрократичен механизъм, а еврото изкуствена валута без бъдеще - затова по-добре е тези страни да вземат сами бъдещето си в своите ръце.

 

От моята скромна гледна точка обаче трите американски светила са жертви на класическия икономикс, който разбират - строго технократско разглеждане на икономическите процеси в изолация от културни традиции ( кои са те в САЩ?), народопсихология, манталитет, социума и геополитиката и най- вече Върховенството на Закона като даденост.

 

Така те стават посредствени анализатори на Балканите.

 

При нарастващо невежество и безпределна криминализация на нашите държави единственият начин за икономическо развитие е прехвърляне на най-важните решения за публичните финанси и банковата система на организации, където правилата имат значение .

 

Този текст съм го писал преди … 6 години.

 

Сетих се за него след като гледах снощи отново Ханке как с пяна на уста кълнеше българите да не допускат еврозоната.

 

Мнимият български баща на валутния борд се притеснява да не загуби мнимото си чедо. Иначе какво ще показва като success story и за какво ще го канят по света да прави скъпи лекции?

 

Да, валутният борд е чудесна икономическа система за посткомунистически общества, които не са изградили свой независим елит, който компетентно и почтено да води монетарната политика на държавата.

 

Да, той е страхотен инструмент за подготовка за влизане в по-комплексна система на обвързани национални икономики като еврозоната.

 

Да, той учи на дисциплина в прилагане механизмите на паричното предлагане.
Не, валутният борд не е добро решение за една икономическа система, ако иска да догонва по-развити икономики.

 

Не, валутният борд пречи на гъвкавостта на националната монетарна политика и тя внася всички ефекти на валутата, за която е фиксиран българският лев.

 

Не, не е по-добре само да потребяваме негативните ефекти на еврото, а да сме като просяче пред вратата на монетарното семейство на най-богатите страни в Европа".

 

Евгени Кънев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3177 |02.07.2021 Разделяме се с Евгений Бакърджиев . 1| 6503 |30.06.2021 Само във Фрог: Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев не е починал от коронавирус, а от постоперативно усложнение . 21| 12143 |29.06.2021 Почина Евгений Бакърджиев . 45| 19486 |27.06.2021 Евгений Дайнов: Е как така вече трижди една и съща съдийка изскача от бункера и спира уволнения на гербави калинки?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads