Реклама / Ads
2| 3930 |04.10.2023 НОВИНИ

Евродепутати настояват да се разследва ескалацията на напрежението в Северно Косово

.
Източник: БГНЕС
Евродепутати настояха за връщане към диалога между Белград и Прищина и за пълно и обективно разследване на сблъсъка в Северно Косово, при който бяха убити четирима души, съобщи Танюг.
 

Напрежението в Косово отново ескалира, след като косовската полиция влезе в сблъсък с група тежко въоръжени сърби на 24 септември в село Банска в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби. Трима членове на групата и един косовски албански полицай бяха убити при престрелките. Това е най-драстичното изостряне на ситуацията в Косово за последните години. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък отговорност за събитията.

 

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за стабилизиране на отношенията си.

 

На вчерашната дискусия в Страсбург, посветена на последната ескалация на напрежението в Косово, евродепутати заедно с представители на Европейската комисия и Съвета на ЕС настояха също виновните да бъдат изправени пред съда.

 

Испанският държавен секретар по европейските въпроси Паскуал Наваро-Риос, който откри обсъждането, отбеляза, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е призовал двете страни да установят мир и да се върнат към диалога, а в края на дискусията той осъди атаките в Банска и призова отговорните да бъдат съдени.

 

Докладчикът на ЕП за Сърбия Владимир Билчик от своя страна посочи, че ситуацията на място сериозно е ескалирала и че през последните 10 години "не сме имали такова насилие".

 

"Необходимо е задълбочено разследване. И двете страни имат огромна отговорност да се върнат към диалога", категоричен бе Билчик.

 

"Трябва да разберем какво точно се случи на 24 септември и имаме нужда от обективни факти. Нямаме нужда от повърхностно приписване на вина. Стабилизирането на Балканите пречи на Русия, дестабилизацията е в неин интерес. Единственото решение е мирен диалог и завръщане на масата за преговори“, каза още той.

 

Френският евродепутат Жан-Лен Лакапел оцени, че ако някой е отговорен за конфликта между Белград и Прищина, това са ЕС и правителството в Прищина.

 

Той призова за въвеждане на санкции срещу косовския премиер Албин Курти и подчерта, че нападенията срещу сръбското население в Косово са останали без последствия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4693 |04.10.2023 Ваня Григорова: Има очевидна координация между щабовете на ПП-ДБ и ГЕРБ . 5| 6075 |04.10.2023 ПАВЕЦ “Чаира” да заработи до година иска К. Петков . 5| 4075 |04.10.2023 Протестиращите вдигат блокадата на магистрала ”Струма” . 2| 3883 |04.10.2023 Политико: ЕС ще покани Украйна на преговори за присъединяване през декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads