Реклама / Ads
11| 4889 |01.06.2023 НОВИНИ

Евродепутати обвиниха Радев в дестабилизация на България

.
Източник: БГНЕС
Български евродепутати критикуваха президента Радев, че се опитва да дестабилизира страната и да блокира опитите за създаване на правителство у нас. Това стана по време на дебат за външната намеса в демократичните процеси и изборите в Европейския съюз. Темата за изтеклите през последните дни записи у нас се пренесе и в Европейския парламент в Брюксел.
 

Европейският съюз търси начини за осветяване на външните влияния върху процесите в страните от ЕС. Това става ясно по време на дебата в Европарламента. Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова каза, че Брюксел ще се опита да направи прозрачна работата на чужди организации и на паричните им потоци.

 

В контекста на чуждите влияния българските евродепутати от групата на ЕНП Радан Кънев и Александър Йорданов разкритикуваха ролята на президента Румен Радев в опитите за формиране на правителство в България.

 

"Днес сме свидетели на абсолютно безпрецедентен опит за блокиране на създаването на управление между първите две политически сили в държавата. Опит, в който очевидно участват, от една страна, организираната престъпност, от друга - компрометираната прокуратура, която е призвана да се бори с нея. От една страна - службите за сигурност, от друга - петата колона в българската политика, срещу която тези служби би трябвало да ни защитават. И всичко това се случва под егидата на българския президент и на ръководеното от него служебно правителство", коментира Радан Кънев - евродепутат от ДБ/EНП, цитиран от БНТ.

 

"Същевременно основна причина за политическата криза и дестабилизация в България през последните две години е руското проникване в българския политически, стопански и културен елит. В този момент българският президент се явява не обединител на нацията, а фактор за дестабилизация на България", добави Александър Йорданов - евродепутат от СДС/EНП.


Независим евродепутат от Хърватия разкритикува опитите за влияние на чужди страни в процесите в ЕС и даде за пример изтеклите записи в България. В началото на пленарната сесия евродепутатът от ДПС и групата Обнови Европа Илхан Кючюк цитира публикации във френската преса, свързани разговора между Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен.

 

Илхан Кючюк определи ставащото като поредния скандал, който, по думите му, "не се случва в Латинска Америка, а в европейска България".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3848 |01.06.2023 Защо Радев трябва да се извини за позора в България . 22| 9862 |01.06.2023 Манол Глишев: Честит Ден на детето, другарю Радев! . 11| 3450 |01.06.2023 Ивайло Мирчев: Какво прави Радев, когато “Възраждане” плюят на парламентарната република? . 36| 3302 |01.06.2023 Радев: Целувкатата между Борисов и Петков ражда отвращение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads