Реклама / Ads
2| 7323 |10.10.2023 НОВИНИ

Еврокомисията одобри 400 млн. евро помощ на България към "Булгаргаз" след спирането на газа от Русия

.
Във вторник Европейската комисия съобщи, че е одобрила държавната помощ на България на стойност около 400 млн. евро за  държавната газова компания "Булгаргаз" ЕАД, която е изключителен обществен доставчик на природен газ в страната.
 

Европейската комисия заяви, че субсидираният заем, предоставен на "Булгаргаз", е в съответствие с временната рамка за държавна помощ при кризи, приета от Комисията на 23 март 2022 г. и изменена на 20 юли 2022 г. за подпомагане на компании, засегнати от руската инвазия в Украйна, предаде БНР.

 

Тази временна рамка при кризи беше изменена отново на 28 октомври 2022 г. и заменена с временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, приета от Комисията на 9 март 2023 г., в подкрепа на мерки в сектори, които са от ключово значение за ускоряване на екологичния преход и намаляване на зависимостта от горива.

 

България уведоми Комисията съгласно временната рамка при кризи за мярка в размер на около 400 милиона евро (800 милиона лева) за подпомагане на "Булгаргаз" ЕАД в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

 

"Булгаргаз" ЕАД е изключителен обществен доставчик на природен газ в България, непряко изцяло притежаван от българската държава. Поради спирането от страна на Русия на дългосрочния договор на "Булгаргаз" ЕАД с ООО "Газпром експорт", който покрива 90% от количествата природен газ, доставян от "Булгаргаз“ ЕАД на клиенти, този бенефициер е изправен пред необичайни нужди от ликвидност, за да осигури доставките си на природен газ в контекста на покачването на цените на газа на европейските енергийни пазари.

 

Помощта по тази мярка е под формата на заем със субсидирани лихвени проценти, предоставен от българското министерство на енергетиката.

 

Комисията установи, че българската мярка отговаря на условията, посочени във временната рамка при кризи. По-специално субсидираният заем е бил предоставен преди 31 декември 2022 г.; покрива спешни нужди от ликвидност за целите на оборотния капитал; е със срок 3 години; и е с лихвени проценти, които са съобразени с минималните равнища, определени във временната рамка при кризи.

 

Комисията стигна до заключението, че българската мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка.

 

Въз основа на това Комисията одобри мярката за помощ съгласно правилата на ЕС за държавната помощ. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 3870 |10.10.2023 Радев свиква среща за националната сигурност . 18| 11080 |10.10.2023 Поглед в историята: Какъв е конфликтът между Израел и Палестина? . 3| 3587 |10.10.2023 В Румъния ще обучават украински пилоти на F-16 . 9| 6035 |10.10.2023 Daher Daher: Какво ще стане, ако махнем Израел или Хамас от картата на света?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads