Реклама / Ads
3| 3793 |02.05.2023 НОВИНИ

Еврокомисията забрани внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна

.
Европейската комисия прие днес извънредни и временни превантивни мерки спрямо вноса на ограничен брой продукти от Украйна в рамките на извънредните защитни мерки, предвидени по Регламента за автономните търговски мерки, съобщи изпълнителният орган на ЕС в изявление, пише standartnews.com.
 

Тези мерки са необходими предвид извънредните обстоятелства, свързани със сериозни логистични затруднения, наблюдавани в пет страни членки, отбелязва ЕК.


Те обхващат само четири селскостопански продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед - с произход от Украйна. Мерките целят също така да облекчат логистичните затруднения, засягащи тези продукти, в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Те влизат в сила от днес, 2 май, като ще важат поне до 5 юни 2023 година.


През този период посочените продукти от Украйна ще могат да продължат да бъдат допускани за свободно обращение във всички страни членки на ЕС с изключение на държавите на първа линия - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. През тези пет страни продуктите ще могат да продължат да се движат или да преминават транзитно посредством обща митническа процедура за транзит или да се насочат към страна или територия извън ЕС.


Същевременно България, Унгария, Полша, и Словакия са се ангажирали да вдигнат наложените от тях едностранни мерки срещу пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледа от Украйна.


Еврокомисията допълва, че макар да отговарят на притесненията на фермерите в тези страни, мерките поддържат силния ангажимент на ЕС в подкрепа на Украйна и запазване на възможностите й да изнася зърното си.


Мерките са част от цялостния помощен пакет, по който ЕК работи, и ще бъдат допълнени с финансова подкрепа за фермерите в петте страни членки и по-нататъшни мерки за улесняване на транзита на украинско зърно през "коридорите за солидарност" към други членки на ЕС и трети държави.


Еврокомисията изразява готовност да наложи превантивни мерки и след 5 юни 2023 г., ако извънредната ситуация продължи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2546 |02.05.2023 Австралия с пореден удар срещу пушачите, забрани продажбата на електронни цигари за развлечение . 10| 3091 |29.04.2023 Киев към ЕС и Полша: Ограниченията за вноса на зърно са недопустими /обновена/ . 6| 2718 |28.04.2023 ЕС подкрепи удължаването на безмитния внос от Украйна с година . 7| 4856 |28.04.2023 Димитров към Стоянов: Защо се отказваме от възможността за по-ниски цени на храните чрез по-евтин внос от Украйна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads