Реклама / Ads
3| 2702 |08.06.2024 НОВИНИ

Европа балансира тежки AI регулации със стимулиране на технологичното развитие

.
Митко Карушков
ЕП прие Законодателния акт за изкуствен интелект, а ЕК създава комисия за надзора и стимулирането на технологията. Блокът ще прилага по-стриктна регулация от конкурентите си в областта на технологиите - САЩ и Китай, което поставя под въпрос конкурентоспособността на европейските компании.
 

Но Европа има един силен коз – независимо от това, че един акт може да препятства технологичното развитие, то с други актове се стимулира финансирането, включително безвъзмездно финансиране на такива разработки, това коментира Митко Карушков, технологичен адвокат, ITechLaw Association, в предаването "UpDate" на "Блумбърг ТВ".

 

Законодателният акт за изкуствен интелект в ЕС  има за цел да защитава основните права, демокрацията, принципите на правовата държава и екологичната устойчивост от високорисков ИИ, като същевременно насърчава иновациите и утвърждава Европа като лидер в тази област.  В него се предвиждат ясни задължения за високорискови системи с ИИ (поради значителните им потенциални вреди за здравето, безопасността, основните права, околната среда, демокрацията и принципите на правовата държава).

 

 Примерите за високорискови приложения на ИИ включват критична инфраструктура, образование и професионално обучение, заетост, основни частни и публични услуги, определени системи в областта на правоприлагането, миграцията и управлението на границите, правосъдието и демократичните процеси. Целта му е да се елиминират възможни нарушения на индивидуални или групови права на лица, намиращи се на територия на ЕС, каза Карушков. Той допълни, че чрез Закона ЕС се опитва да минимизира машинните грешки, като задължи човешката намеса в определените за рискови сектори.

 

Това е опит за подреждане, систематизиране и създаване на предвидимост в сектора, което би било добре за потребителя. Тук обаче идва въпросът как се отразява на компаниите, които ще трябва да го спазват. Гостът обясни, че компаниите, попадащи под регулацията са високо технологични и разполагат с високо квалифициран персонал, което ще им помогне в прилагането им.

 

Има притеснения относно това, дали регулацията ще възпрепятства развитието на ЕС в областта на изкуствения интелект и новите технологии, за сметка на САЩ и Китай, който се развиват стремглаво. Гостът обясни, че културните различия и бизнес конюнктурата в САЩ и Китай са различни и би било трудно да бъде приложен подобен закон и там, като допълни, че подобни регулации често насочват развитието на технологиите, а не ги възпрепятстват.

 

„Що се отнася до технологичното развитие, Европа има един силен коз – независимо от това, че един акт може да препятства технологичното развитие, то с други актове се стимулира финансирането, включително безвъзмездно финансиране на такива разработки. От тази амалгама можем да видим евентуалния изход от ситуацията.“


ЕК създаде и служба за ИИ, която цели да насърчава иновациите в сектора, като създаването на подобна комисия е стандартизиран подход при прилагането на подобни регулации. Гостът обясни, че тя ще си сътрудничи с държани органи на местно ниво в държавите-членки за по-добро прилагане на законовите рамки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2623 |08.06.2024 Кърлежи ще се изследват само в частни лаборатории срещу 18 лв. . 1| 2558 |08.06.2024 35 градуса отчетоха термометрите в Русе, утре ще е по-горещо . 1| 2677 |08.06.2024 Момиче пострада тежко при инцидент в Плевенския театър . 7| 2931 |08.06.2024 Най-много изборни нарушения в София, Бургас и Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads