Реклама / Ads
8| 8891 |20.08.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Европейската федерация на журналистите: България да гарантира свободата на медиите, поисканата от ВСС ”толерантност” към Иван Гешев е заплаха

.
Иван Гешев говори пред медиите Източник: БГНЕС
Настоятелно призоваваме българските власти на всички нива да оставят медиите да публикуват свободно за случващото се в национален мащаб, да осигурят основата за медийния плурализъм, да ограничат концентрацията на медиите и да спрат да се прицелват в журналисти.
 

Това заявява генералният секретар на  Европейската федерация на журналистите (European Federation of Journalists - EFJ) Антъни Беллангер.

 

EFJ е най-голямата организация на журналисти в Европа, представляваща над 320 000 журналисти в 72 журналистически организации в 45 държави. Организацията е призната от Европейския съюз и Съвета на Европа за представителния глас на журналистите в Европа и е член на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите. Седалището на EFJ е в Брюксел, Белгия.

 

В публикацията на сайта на организацията се казва още, че България ще избере нов главен прокурор тази есен, а поредица от изявления на публични личности срещу пресата са предизвикали опасенията на журналистите относно процеса. Европейската журналистическа организация се присъединява към своите колеги от Съюза на българските журналисти, като призовава за по-добра защита на правата на журналистите и медиите.

 

Ето какво още се посочва в публикацията на EFJ:

 

„Нов главен прокурор ще бъде избран в България на 24 октомври. Единственото лице, номинирано като кандидат за длъжността, е настоящият заместник-главен прокурор Иван Гешев, който изрази възражението си срещу разделянето на властите в България.

Съюза на българските журналисти съобщава, че Гешев многократно е бил в центъра на вниманието на обществеността и медиите със своите предишни действия, както и че е критикуван от повечето от тях за дейността си и изявленията му по важни случаи.

След критиките на медиите по отношение на кандидатурата си, Гешев лично реагира остро на 5 август, като обяви, че на „личните атаки“ ще се отговори „с всички средства, предвидени в закона“.

 

На 7 август прокурорският съвет на Висшия съдебен съвет излезе с изявление, с което поиска от медиите да проведат публичен дебат относно избора на нов главен прокурор „добросъвестно“ и с повече „толерантност и отговорност“.

 

Българските медии разбират тези изявления като заплахи срещу пресата, съобщава Съюза на българските журналисти. В изявление, публикувано на 8 август, управителният съвет на СБЖ заяви: „Много обезпокоителен сигнал за демократичното развитие е, че прокурорите нарушават свободата на изразяване, като насочват медиите как да отразяват събитията и като насаждат на публиката липса на толерантност и отчетност в журналистическата работа. За тях е напълно неприемливо да възприемат такъв подход и отношение към критичната журналистика, особено от някои професионални кръгове и лица, чието задължение е да бъдат „кучета-пазачи“ на свободата на изразяване, защитавайки гражданските права и свободи. “

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 17267 |03.07.2019 Юристи пред Фрог: Цветан Цветанов пробутва свой човек за европейската прокуратура . 8| 8778 |24.04.2018 Под строй: Спешиха европейската младеж да ръкопляска на Борисов . 0| 6868 |10.10.2015 Ева Паунова наставлява първокурсници от „СофтУни“ по случай Европейската седмица на програмирането . 11| 5988 |20.05.2014 „България си ти!“ подкрепи Манифеста на европейската анти-бедност мрежа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads