Реклама / Ads

2| 3431 |17.11.2019

Европейската инвестиционна банка спира кредитите на проекти за изкопаеми горива

.
Европейската инвестиционна банка Източник: БГНЕС
Европейската инвестиционна банка реши да прекрати кредитирането на проекти за изкопаеми горива, което може да има глобално въздействие, пише „Политико“.

Банката е най-големият многостранен кредитор в света и освен това е първата, която определи политика за отпускане на кредит, обвързана с целите на Парижкото споразумение - нещо, което други банки за развитие също обещаха да направят.

 

Промяната в политиката, одобрена в четвъртък в Люксембург, изпраща ясен сигнал, че бизнесът с финансиране на големи енергийни проекти е мъртъв. Получаването на печата на банката за одобрение и евтиното финансиране е от решаващо значение за разработчиците на проекти, което им позволява по-лесно да използват частните пазари.

Правилата ще прекратят кредитирането на проекти за изкопаеми горива от 2021 г. Това е година по-късно, отколкото първоначално беше предложено от ЕИБ, но предложението им за 2020 г. предизвика буря на протест от Европейската комисия и някои от 28-те държави от ЕС, които са акционери на банката.

 

Прекъсването през 2021 г. ще позволи финансирането на последната вълна от инфраструктурни проекти, които вече са получили подкрепа от ЕС - компромис, за който Комисията настоя и заяви, че е „удовлетворен“. До 2025 г. половината от инвестициите на банката - тя отпусна 55,6 милиарда евро миналата година, от които около 16 милиарда евро за енергийни проекти - ще отиде за климатични и устойчиви инвестиционни проекти.

От 2022 г. банката ще финансира проекти за газова инфраструктура само ако разработчиците поемат „конкретни, реалистични, ангажирани във времето ангажименти“ да инжектират нарастващи дялове на нисковъглеродни газове като водород и биогаз в тръбопроводите, каза Андрю Макдауъл, вицепрезидент на банката, отговарящ за енергетиката.

 

До 2040 г. "всички тези активи ще бъдат 100 процента без въглерод ... това, което предлагаме в замяна е дългосрочно, евтино финансиране, за да ги подкрепим в този процес, защото няма да е евтино", каза Макдауъл.

 

Банката също така определи строг лимит за финансиране на проекти за производство на електроенергия от 250 грама въглероден диоксид на киловатчас - замествайки стария стандарт от 550 грама. По-строгите насоки изключват не само енергията, използвана от въглища (която банката вече е спряла да финансира), но и широко използвания природен газ - това означава, че проектите ще трябва да включват технологии като улавяне и съхранение на въглерод, за да се свият под този праг.

 

За да смекчи удара за по-бедните страни на блока, ЕИБ ще подкрепи плана на Комисията за създаване на Фонд за справедлив преход, чиято цел е да помогне на регионите с по-високи емисии да се декарбонизират. Освен това тя ще отпуска до 75 процента от стойността на проектите в 10-те по-бедни страни на блока, вместо нормалния си праг от 50 процента.

 

Новите правила бяха приети в четвъртък вечер след целодневно заседание на борда с 20 гласа „за“, представляващи над 90 процента от капитала на блока. Шест държави се въздържаха, а Унгария, Полша и Румъния гласуваха против, заявиха двама души, запознати с дискусията.

 

Германия, която първоначално е била част от прогазовия блок, смени позицията си и подкрепи промяната на правилата.

 

"ЕИБ се превръща в климатична банка и насърчава инвестициите в защитата на нашия климат, което е добре, и ние участвахме и Германия одобри новите насоки", заяви финансовият министър Олаф Шолц в изявление по имейл.

 

ЕИБ "е европейска климатична банка от много години. Днес тя реши да направи квантов скок в амбициите си", заяви в четвъртък президентът на банката Вернер Хойер.

Решението в Люксембург ще бъде внимателно наблюдавано от другите световни банки за развитие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Борисов: Поддържането на добросъседски отношения е ключов фактор за европейската интеграция на Западните Балкани 2| 3471 |08.11.2019 . 86 ученици посетиха ЧЕЗ в Европейската седмица на професионалните умения 0| 3116 |02.11.2019 . От 1 ноември Европейската комисия преминава в режим на ограничени правомощия 1| 3491 |31.10.2019 . Цветелина Пенкова за Годишния доклад за 2018 г. на Европейската сметна палата 0| 3794 |25.10.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ