Реклама / Ads
10| 4312 |27.03.2020 НОВИНИ

Европейската комисия дава на България 600 хил. теста

.
Европейският съюз ще даде на България 600 хиляди теста за коронавирус. Страната ни има нужда от 10 милиона лева на месец за бързи тестове, от които се предвижда да се правят по 40 хил. на ден.
 

Това обяви началникът на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на брифинг с участието на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и премиера Бойко Борисов, който се провежда в Министерския съвет.

 

"Има три основни начина за установяване на болните от коронавирус. Според СЗО и SDS Atlanta единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с real time PSR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал, но въпреки това няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност", заяви Мутафчийски.

 

Той разясни, че тестът при пълен капацитет на работещите лаборатории в България могат да се правят 1000 - 1200 случая дневно, което е около 30 хил. теста месечно. "Изразено като цени, това е около 930 хил. лв. на месец. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 хил. такива теста", каза Мурафчийски

 

Вторият начин за идентифициране на заразен в с коронавирус е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса. "Пробата се взима по абсолютно същия начин като при Real Time PCR, но идентифицирането става бързо за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност. Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Предвиждаме, че те могат да с е правят от 5 до 20 хил. дневно, което значи на месечна база, че трябва да се правят около 300 хил. теста, които са около 10 млн. лв. месечно", каза началникът на щаба.


В извънредното положение няма промяна в реда на издаване на скици, схеми и удостоверителни документи от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В периода на извънредното положение всички служби на агенцията по геодезия, картография и кадастър в страната работят и обслужват "на гише" както до сега, като са взети необходимите предпазни мерки за служителите и гражданите. Продължава обслужването на потребителите и чрез системата за електронно заявяване на услуги КАИС, която е достъпна през интернет страницата на АГКК.

 

България ще достави на Австрия защитни облекла, след като премиерите на двете държави са обсъдили доставката, съобщи правителствената пресслужба. В телефонния разговор със Себастиян Курц Бойко Борисов е подчертал, че България може да подпомогне Австрия след като бъдат задоволени всички нужди на здравните заведения в страната, за които фабриките в момента изпълняват поръчки.

 

Към момента три фирми в България ("МАК" АД, "Аполо" и "Аглика") са получили одобрението на лабораторията към Министерство на отбраната да произвеждат защитни облекла за многократна употреба. Фирмите вече са доставили повече от 2500 броя защитни облекла, а до дни се очакват поне още толкова за нуждите на болниците в страната. Капацитетът на производителите предвижда да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4771 |27.03.2020 Учени направиха пробив в създаването на ваксина . 0| 4330 |26.03.2020 Удължават срока за издаване на лични документи с 6 месеца . 21| 18440 |25.03.2020 Предприемачът Патрик Смитьойс: Два изхода от коронавируса - Борисов подава оставка или държат кокала . 5| 4257 |25.03.2020 Оръжейният завод „Арсенал“ освобождава 2 000 души и започва работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads