Реклама / Ads
3| 4576 |24.04.2020 НОВИНИ

Европейски компании започват да тестват ваксини с хора

.
Създава се общоевропейско научноизследователско пространство срещу коронавируса, в което се търсят решения срещу кризата, а през юни-юли започват първите тестове в група от 200 души на европейското предложение за справяне с пандемията.
 

След Европейския съвет от 23 април се разбра, че две големи европейски компании вече са много близо до лекарство (ваксина) срещу коронавируса. Българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриела коментира:

 

"Да, сред първите в света сме, но трябва да бъдем предпазливи, защото откритията понякога стават, когато най-малко ги очакваш и не там, където очакваш. Да, имаме европейски компании, които са сред най-напредналите. Имаме за първи път и положително мнение на Етична комисия. Юни-юли ще започнат първите тестове с група от 200 души. Ще се проверява дали ваксината е ефикасна, дали е безопасна. Другата критична фаза е производството, да се види какъв е капацитетът ни за производство и какво е необходимо да се направи, за да бъдем готови.

 

Само две седмици след като планът ни за действие беше приет от министрите на науката в ЕС, ние сме готови с първата европейска платформа за споделяна на данни. За първи път имаме отворена, сигурна платформа, която е част от т.нар. "Европейски облак за отворена наука". Тя дава възможност на научните изследователи да споделят данни, с които разполагат – епидемиологични, данни от предклинични и клинични тестове и т.н.

 

Координация, сътрудничество, инвестиция в наука – за мен това е най-доброто, за да можем да излезем най-бързо от тази криза."

Започва първият Европейски хакатон #EUvsVirus. Той ще се проведе онлайн. Има силно заявен интерес от всички държави-членки. Повече 12 000 участници от целия Европейски съюз са се регистрирали – представители на неправителствения сектор, бизнес организации, болници, университети, научни организации – ще направят своите предложения, а най-добрите ще бъдат селектирани и поканени да се присъединят към платформата на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ).

 

Тя ще им предостави достъп до инвеститори, фондации и други възможности за финансиране. Инициативата е под патронажa на българския еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и се провежда от 24-ти до 26-и април. 

 

"Изпращаме едно много силно послание с този хакатон. Всички обединени, независимо от областта, в която работят, да намерим решения, които да носят полза в краткосрочен план. Всички заедно да предложим креативни решения за справяне с коронавируса и последиците от него. 

"В тази извънредна ситуация имаме нужда от спешни решения за новите предизвикателства, пред които сме изправени. Насърчавам всички иноватори, учени, хора с идеи, да предложат иновативни решения в борбата срещу коронавируса и да се включат в европейския хакатон. Тази инициатива е още един начин да обединим талантите на Европа за защита на здравето и живота на хората", коментира българският еврокомисар.

 

"Този вирус не познава граници, но и човешкият дух на солидарност също не познава граници – категорична е Мария Габриел – Основната мотивация остава желанието да помогнеш, да изразиш солидарност." 

"Екипите ще работят в продължение на 48 часа и ще предложат решения, свързани с кризата – например с проблемите, пред които е изправена здравната система, икономиката, грижата за хора в уязвимо положение. Идентифицирали сме шест области: здраве и живот, икономическа дейност, социално и политическо сътрудничество, дистанционни методи за работа, дигитални финанси, предизвикателства в областта на гражданската защита или осигуряване на хранителната верига", информира Мария Габриел.

 

Днес, благодарение на новите технологии, могат да бъдат вземани по-бързо решения в трудни ситуации, каза българският еврокомисар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4065 |23.04.2020 Станишев: ПЕС настоява за Европейски фонд за възстановяване от 1,5 трлн. евро! . 2| 3722 |23.04.2020 Лидерите на ЕС обсъждат създаването на Европейски фонд за възстановяване . 14| 4466 |22.04.2020 Мария Габриел: Първите изпитания на ваксина срещу COVID-19 започват през юни . 7| 5248 |19.04.2020 Сериозни проверки започват на хората, които искат да влязат в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads