Реклама / Ads
3| 4718 |14.01.2016 НОВИНИ

Европейският съд осъди България за градежите край Калиакра

.
Нос Калиакра
България е в нарушение на общностното законодателство по въпроса със защитената зона "Калиакра". Това е решението на Съда на ЕС по иск на Европейската комисия, съобщава БТА.
 

Според съда нашата страна е в нарушение, тъй като не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра.

 

В нарушение на общностното законодателство и като нарушение на защитената зона са одобрени редица проекти на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, констатира съда.

 

България е одобрила и четири проекта на територията на специалната защитена зона в района на Калиакра и специалната защитена зона в района на Белите скали.

 

Според решението на съда от една страна България не е оценила правилно кумулативния ефект на четири проекта на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона.

 

В днешното решение на Европейския съд не се постановява размер или вид на наложено наказание.

 

В решението се отбелязва, че районът на Калиакра е важна зона за опазването на множество видове птици и техните местообитания. На 18 декември 2007 г. в съответствие с директивата за птиците България е създала специалната защитена зона "Калиакра".

 

След жалби от Българското дружество за защита на птиците заради недостатъчния географски обхват на зоната и неблагоприятните последици от някои бизнес проекти за естествените местообитания и за местообитанията на някои видове птици, на 6 юни 2008 г. ЕК отправи официално уведомително писмо до България, в което я прикани да преустанови установените нарушения на задълженията, произтичащи от директивата за птиците.

 

Тъй като не е удовлетворена от различните отговори, предоставени от България през годините, с писмо от 22 юни 2012 г. ЕК издава мотивирано становище, в което приема, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от директивата за птиците, от директивата за местообитанията и от директивата за оценката на въздействието на някои обществени и частни проекти върху околната среда.

 

България отговаря на мотивираното становище и въз основа на някои допълнителни сведения уведомява ЕК, че е взела мерки за отстраняване на установените проблеми.

 

Европейската комисия обаче намира, че положението остава незадоволително и на 24 март 2014 г. предявява иск пред Съда на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4585 |13.01.2016 Гръцките банки масово затварят клонове, вкл. в България . 8| 4760 |12.01.2016 В. Михов: В България цари страх . 9| 4242 |12.01.2016 България купува шест нови двигателя за МиГ-29 . 65| 29257 |11.01.2016 Унищожителен доклад на ЕК за България: корупция, саботаж на реформи, мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads