Реклама / Ads
1| 4466 |25.01.2016 НОВИНИ

Европол: "Ислямска държава" пак ще нападне Европа

.
Омакват се нови атентати в Европа
Имаме всички причини да смятаме, че "Ислямска държава", терористи, вдъхновени от нея, или друга религиозна терористична групировка ще отново ще извърши атаки в Европа и особено във Франция, пише в доклад на европейската полицейска агенция Европол", анализиращ дейността на джихадистите.
 
"В избора си какво да атакува, къде, кога и как, "Ислямска държава" показва способността си да удря по желание, по всяко време и почти по всяка избрана цел", предупреждава докладът.

Групировката развива отряди за специфични атаки в международна обстановка, но засега клетките ѝ в Европа са предимно национални и базирани в съответните държави. По-малки лагери за обучение има и в ЕС и балканските страни.

Няма конкретни доказателства, че терористите систематично използват притока на бежанци, за да влязат незабелязано в Европа, уточнява докладът. "Истинска и непосредствена опасност е възможността елементи от сунитската сирийска бежанска диаспора да станат уязвими за радикализацията, след като дойдат в Европа и станат обект на дейността на вербовчиците на "Ислямска държава".

"Ислямска държава" има нова стратегия, ориентирана към глобално разрастване и атаки, конкретно насочени към Франция. Ескалацията на насилието и масовите нападения може би са нова фаза от стратегията на "Ислямска държава" в ЕС, която цели да накара държавите-членки да "очакват неочакваното".

За чуждестранните бойци религията вече не е толкова важна, колкото натиска на околните и примера на другите около тях. Атентаторите-самоубийци се възприемат повече като герои, отколкото като мъченици на вярата.

"По-малко от половината" от всички идентифицирани за връзки с или симпатии към групировката са сериозно запознати с религията си и заради това са уязвими от интерпретациите на Корана, правени от джихадистите. Голяма част чуждестранните бойци са диагностицирани с психически проблеми преди да се присъединят към групировката, сериозен брой имат и криминални досиета.

Експертите напомнят, че "Ал Кайда" още е активна и може да реши да приложи заплахите си на практика заради съперничеството си с "Ислямска държава".

Докладът бе разпространен в същия ден, в който в Амстердам бе открит нов Европейски център за борба с тероризма.

Новата структура е платформа за обмен на информация между страните от ЕС и координация на международни операции за борба с тероризма, трафика на оръжие и финансирането на терористична дейност.

Центърът се намира в Хага и е започнал работа на 1 януари. В него в момента работят около 30 експерти по антитероризъм от европейски страни, но скоро броят им ще нарасне до 40-50. Една от главните им задачи ще е наблюдението на петте хиляди европейци, които са воювали на страната на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и са се завърнали в Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5916 |03.01.2016 Д. Тръмп: Х. Клинтън и Обама създадоха "Ислямска държава"! . 0| 4940 |29.12.2015 Ислямска държава" създаде правила за секс робините . 4| 4337 |02.12.2015 "Ислямска държава" обучава летци с най-модерна техника . 1| 4778 |01.12.2015 "Ислямска държава" с нова стратегия срещу коалицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads