Реклама / Ads
3| 2920 |23.07.2024 НОВИНИ

Евросъюзът лиши Унгария от домакинството на важна среща заради пътуванията на Орбан

.
Виктор Орбан
Срещата на външните министри на Европейския съюз (ЕС) през август ще се проведе в Брюксел вместо в унгарската столица Будапеща. Това стана ясно от публикация в платформата Екс на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.
 

От началото на месец юли Унгария пое ротационното председателство на ЕС, затова и срещата беше планирана да се проведе там.

Новината за промяната на локацията идва в отговор на поредица от пътувания на унгарския министър-председател Виктор Орбан. Той посети първо Русия, а после Китай, след което се срещна и с кандидата за президент на САЩ от републиканците Доналд Тръмп, съобщава още Свободна Европа.


Орбан твърди, че тези посещения са част от „мирна мисия“, която има за цел да намери път за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна. Това обаче предизвика възмущение сред останалите държави от ЕС, които видяха в действията на Орбан подкопаване на тяхната подкрепа за Киев.

 

„Държавите членки на ЕС в огромното си мнозинство разкритикуваха липсата на искрено и лоялно сътрудничество от страна на Унгария“, написа Борел в публикацията си в Екс, в която обявява, че Будапеща е лишена от домакинството на срещата.


„Трябва да изпратим сигнал, дори и да е символичен“, каза Борел пред репортери в Брюксел в понеделник след последната среща на външните министри на ЕС преди лятната ваканция.

 

Според официални лица на срещата в понеделник много външни министри от ЕС са изразили силно осъждане на позицията на Будапеща директно пред унгарския си колега Петер Сиярто.

 

Много страни от ЕС смятат, че Унгария е твърде близка до Москва, което подкопава усилията на ЕС да изолира Русия в политически и дипломатически план заради нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г. Унгария твърди, че се опитва да постигне мир в Украйна възможно най-скоро.

 

В началото на август Орбан посети Москва и Пекин без подкрепата на ЕС, а правителството му заклейми политиката на ЕС като „провоенна“.

 

ЕС осъди действията на Орбан и каза, че унгарският премиер няма мандат да говори от името на блока в срещите си с руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин.

 

Борел каза, че Будапеща трябва да заклейми Путин като „провоенен“, вместо да използва това определение за ЕС.

Унгарският външен министър Сиярто заклейми решението на Борел като „детинско“.

 

„Наистина не искам да обиждам никого, но това е дебат на ниво детска градина“, каза той пред репортери.

 

Полският външен министър Радослав Шикорски каза, че е предложил срещата на външните министри да се проведе в Украйна, но Унгария е гласувала против предложението.

 

Неофициалната среща на министрите на външните работи е едно от най-значимите и престижни събития, които се провеждат в една държава, когато тя е домакин на ротационното председателство на ЕС.

 

Миналата седмица говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер каза, че еврокомисарите ще бойкотират планираните в Унгария неформални срещи в рамките на унгарското председателство.

 

Междувременно след европейските избори в началото на юни Орбан формира нова крайнодясна група в Европейския парламент (ЕП).

Групата „Патриоти за Европа“ е третата по големина в ЕП. Противопоставя се на мигрантите и се обявява за връщане на власт от ЕС към страните членки.

 

Съпредседателите на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел и Тино Хрупала реагират на резултатите след изборите за Европейски парламент в Берлин, Германия, 9 юни 2024

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2159 |23.07.2024 Мълния удари блок в Пловдив. Пламъци лумнаха от последния етаж . 1| 2660 |23.07.2024 Ген. Валерий Залужни: Технологиите трябва да осигурят стабилността на украинската нация . 0| 2167 |23.07.2024 Калин Сърменов разкри мистерия на морското дъно . 0| 9440 |23.07.2024 Светлин Наков за ФрогНюз: Въпросът пред човечеството е какво ще се случи, ако има още по-голям IT срив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads