Реклама / Ads
1| 4431 |02.07.2019 НОВИНИ

Eвтини лекарства изчезват мистериозно от аптеките

.
Източник: БГНЕС
Правителството трябва да промени лекарствената си политика. Това обявиха д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собственици на аптеки. Причината е, че евтини лекарства мистериозно изчезват от аптечната мрежа, а на тяхно място се появяват по-скъпи препарати, които Здравната каса също поема.
 

За ситуацията алармират различни пациентски организации. Потвърждават я и от аптеките и дори обясняват, че имат инструкции от НЗОК. Препартатите са за хронично болни, но и за лечение на онкоболни и хора, които са на животоподдържаща терапия.

Д-р Кацаров обясни пред Bulgaria ON AIR, че често се случва дадено лекарство да струва 50 лева у нас и над 100 във Франция. Поради тази причина то се изкупува на евтината цена, за да бъде продадено там. По този начин се нанасят вреди както на производителя, така и на родните пациенти.

 

"Ако една некомпетентност продължава твърде дълго, се пораждат съмнения, че това се прави в нечий интерес. Ако лекарство струва 50 лева, а във Франция е 100, и тук се изкупува, за да се препродава там с цел печалба, значи някой се облагодетелства. Правителството трябва да промени лекарствената си политика и да се вземат мерки", каза той.

 

Николай Костов допълни, че скоро голяма част от аптеките няма да могат да отговарят на всички изисквания на закона и са заплашени от фалит.

 

"Аптеките са силно демотивирани от последния договор с НЗОК, която се опитва да им вземе и последните стотинки. Над 40% от аптеките не са включени в системата за верификации. Те няма да могат да се справят с всички изисквания, които има към тях. В момента има 5 лобистки организации у нас и нашето законодателство прилична на кърпена черга. Причината е, че всяка лобистка организация слага кръпки в закона, когато надделее над останалите".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5093 |29.06.2019 България в международен скандал с фалшиви опаковки на онколекарства . 0| 3603 |19.06.2019 Няма да намалят ДДС-то за хляба и лекарствата . 2| 3785 |13.06.2019 Фармацевт: Намаляването на ДДС върху лекарствата не е най-добрата стъпка . 0| 3870 |18.03.2019 1512 лекарства са изтеглени от пазара за 4 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads