Реклама / Ads
13| 4674 |23.10.2023 НОВИНИ

FactCheck: Манипулирана снимка представя украински войници като нацисти

.
Източник: FactCheck.bg
В социалните мрежи и онлайн медии се разпространява технически манипулирана снимка на двама души, представени като украински войници. Върху униформите им се виждат нашивки с нацистки орел – партийна емблема на Националсоциалистическата германска работническа партия и по-късно – на Третия райх.
 


.

 

Проверка на Factcheck.bg с инструмента InVID/WeVerify показа, че снимката е технически манипулирана – нашивката с украинско знаме е монтирана, а орелът на ръкава на дясностоящия човек е дублиран от униформата на човека отляво и добавен към снимката.

 

Инструментът за проверка на снимки InVID/WeVerify дава възможност за проверка на изображения чрез различни алгоритми. Алгоритъмът GHOST компресира и обработва части от изображението, за да открои региони, които е вероятно да произхождат от различно изображение. Белите, светлозелени или светлосини участъци съответстват на вероятни следи от подправяне на изображението.

 

На някои от снимките може да бъде видян воден знак на Телеграм канала Бэнди/Bandy. Той разпространява публикации, подкрепящи руската пропагандна теза, че „украинците са фашисти“.

 

Част от разпространените публикации цитират като източник публикация в профила  на Джаксън Хинкъл в социалната мрежа X. Хинкъл е американски ютюбър и политически коментатор. Той е известен в социалните мрежи с проруските си възгледи и с любовната си връзка си с Мис Русия Анна Линникова, за която става ясно от профилите му в социалните мрежи. Профилът на Джаксън Хинкъл в Twitch е премахнат, заради разпространение на опровергана конспиративна теория, според която украинският президент Володимир Зеленски е избягал от Украйна след началото на руската инвазия през 2022 г.

 

Кремълската пропаганда редовно използва манипулирани видеа и изображения, за да представи украинците като „нацисти“. Необходимостта от „денацификация на Украйна“ е една от причините, които Русия посочва, за да оправдае нахлуването си през февруари 2022 г. Различни медии и проверители на факти са разкривали подобни манипулирани изображения.

 

Македонската организация за проверка на факти Truthmeter.mk разкрива манипулирана снимка на младоженци, отправящи нацистки поздрав на фона на украински флаг, който е допълнително добавен в изображението.

 

Албанският проверител на факти Faktoje.al опровергава изображение на предполагаеми украински войници, държащи знамето на Третия райх, което не е част от оригиналното изображение.

 

Автор: Ваня Гривова, FactCheck.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4579 |04.09.2023 За първи път след опита за бунт на ”Вагнер”: Появи се снимка на генерал Суровикин . 4| 6699 |24.08.2023 След историческото кацане: Първа снимка на Луната отблизо . 15| 2958 |22.08.2023 Протестиращи се събират за групова снимка с чукове пред МОЧА довечера . 3| 5170 |14.07.2023 Снимка на Пригожин в палатка се появи в руските канали в Telegram

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads