Реклама / Ads
1| 2723 |30.09.2022 НОВИНИ

„Файненшъл таймс“ и „Гардиън“ коментират анексирането от Русия на украински земи

.
Източник: БГНЕС
След поредицата от набързо организирани референдуми из окупираните части на Източна Украйна Кремъл съобщи, че церемонията по подписване на споразуменията за приемане на четири украински области в състава на Руската федерация ще бъде днес в 15 часа. А в среднощното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски изрази увереност, че неговата страна ще си върне откраднатите земи, посочва „Таймс“.
 

„Файненшъл таймс“ цитира вчерашната закана на Зеленски, че Украйна ще даде твърд военен отговор на опитите на Русия да анексира нейни територии. „Териториалната цялост на Украйна ще бъде възстановена. И нашата реакция на руското признаване на резултатите [на референдумите] ще бъде много силен“, каза Зеленски в телефонен разговор с оттеглящия се италиански премиер Марио Драги.

 

Изданието цитира и среднощното видеообръщение на Зеленски, в което призовава гражданите на Русия и особено тези от етническите малцинства в Кавказ и Сибир, които протестират срещу военната мобилизация, да се опълчат на Путин.

 

„Гардиън“ припомня и оценката на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че анексирането е „опасна ескалация“ на конфликта в Украйна, която подлага на риск шансовете за мир в региона. По думите му това анексиране няма правна стойност и трябва да бъде осъдено, а ако бъде осъществено, ще удължи "драматичното въздействие върху световната икономика", особено в развиващите се страни, и ще затрудни възможностите на ООН да доставя животоспасяваща помощ.

Русия се кани да анексира Запорожието, но не го контролира изцяло, изтъква „Вашингтон пост“. Вестникът припомня, че украинските сили все още държат около четвърт от територията на областта заедно с главния град Запорожие на река Днепър, а регионалната администрация продължава да изплаща заплати, включително в окупираните населени места.

 

В кореспонденция от столицата на Запорожката област изданието посочва, че на фона на несъответствието между фантасмагоричната реторика на Москва и реалния живот в провинцията, много нейни жители окачествяват гамбита на Путин като нещо сюрреалистично и абсурдно. „Това е сериозно нещо, но как можеш да го възприемеш като сериозно“, казва една жена, избягала от териториите под руски контрол. „Те просто чертаят линии по картата“, заявява пред „Вашингтон пост“ жената, без да казва името си, за да не изложи на опасност роднините си.


Друга жена казва пред кореспондент на вестника, че е научила за плановете за анексиране едва когато е пристигнала в града и че посланието ѝ към Путин е кратко. „Ще му кажа да върви на...“ казва тя и довършва ругатнята си.


„Нощта в Украйна – Русия анексира украински територии“, гласи заглавие на германския „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

 

С подписаните тази нощ укази, с които Русия признава „независимостта“ на Запорожка и Херсонска област, Путин официално обявява разделянето на Украйна, изтъква полското списание „Впрост“. Изданието пише, че изменници на Украйна са отправили молба към руския президент да включи четири украински области в състава на Руската федерация, имайки предвид лидерите на сепаратистките републики и промосковската администрация в Запорожието и Херсон.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3042 |28.08.2022 „Файненшъл таймс”: ЕС обмисля да спре споразумението с Русия за облекчен визов режим . 0| 9420 |27.07.2022 Петков пред британския „Таймс“: Ние сме следващите в списъка на Кремъл . 19| 3085 |31.01.2022 „Файненшъл таймс“: САЩ подготвят санкции срещу кръга около Путин . 1| 3044 |31.01.2022 „Гардиън“: Търговец на фалшиви паспорти в Турция предлагал и български

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads