Реклама / Ads
12| 20747 |07.01.2019 ГЛАСЪТ

Фаворитът ни (Кой) за световната купа „Най-голям лъжец“ отпада несправедливо

.
За 20 минути участие по бТВ зам.-главният прокурор Иван Гешев доказа, че е главен претендент за Световната купа „Уил Ритсън“ в тазгодишната надпревара в Англия. Въпросът е дали ще бъде допуснат до шампионата, който събира най-добрите от цял свят.
 

Двайсетте минути на Гешев…

 

Нахлуването в адвокатска кантора на защитници на Цветан Василев и Емелиян Гебрев се оказа не погазване на закона и Конституцията, както всички си помислиха, а международна дейност на държавното ни обвинение. Ставало дума за пране на пари чрез руски олигарх, който бил в забранителен списък на западни партньорски служби и държави. Направили сме услуга, един вид. Хубаво, но Гешев не каза, че в заповедта за претърсванията и повдигнатото обвинение не фигурира такова нещо. Казва го по телевизията с презумпцията, че зрителите трябва да му вярват. Щото е Гешев, зам-ът на Цацаров. Не казва и кои са службите и държавите със забранителния списък, нито кой е олигархът. Очевидно Гешев много иска да се хареса, да речем - на американците.

 

Тогава да ги попита защо Виваком, НУРТС и Внешторгбанк са санкционирани от Вашингтон? И да се зарови в далаверата около заграбването на Виваком. Така ще разбере, че има санкциониран олигарх от САЩ и това е Андрей Костин, президентът на руската банка. Гешев е много смел в атаките срещу този и онзи, но не смее да спомене дори имената на Делян Пеевски, Спас Русев, братята Милен и Георги Велчеви, нито връзките им с ВТБ – сиреч с Андрей Костин и неговият зам. Юрий Соловьов. Познайте защо.


.

Иван Гешев                                                   СНИМКА: БГНЕС

 

Гешев е решил да впечатли с български трикове янките. Истински роден Худини. Но как ще изтрие снимките и приветствията, с които ръководството на българското обвинение посрещна миналата година руския генпрокурор Юрий Чайка? Като същински генерал-губернатор го посрещнаха и му рапортуваха. Милият Бащица. Подписаха и договор за обучение на наши прокурори как да борят корупцията в академията на руската прокуратура. (Русия е на 135 място от 180 възможни по корумпираност през 2018 г. България е 75-а.) Ще намери ли начин Гешев да обясни тази неподправена възхита пред Чичо Сам?

 

Гешев, прокурорът с хладен ум и горещо сърце, неочаквано закъса, когато водещият Хекимян му показа снимка на мъж и го попита дали това е неговият шофьор-охранител. В смисъл, че точно този човек е снимал кмета на Галиче Ценко Чоков в заведение в Драгалевци. Скандалът бе, че Чоков е с мярка „домашен арест“, но казал, че ще ходи на зъболекар, а се отбил в ресторант. Гешев загуби дар слово за известно време, но след това контраатакува с тезата, че шофьорът-фотограф трябва да бъде похвален. Така било в Германия, например. Гешев: Не е важно кой е направил записа и снимките, а какво е съдържанието! Ами прав е. Само че досега прокуратурата и ВСС твърдяха точно обратното. И отказваха да разследват казаното в записите на разговорите между съдийките Янева, Ченалова и адвокат Мондешки, както и разговорите „Ало, Ваньо“. А там се намесваха все важни фигури в държавата, включително и шефът на Гешев – Сотир Цацаров. Да се надяваме, че големците, споменавани в разговорите ще подходят с разбиране и Гешев няма да се появи на работа с алени уши. 







Заместникът на Сотир Цацаров обаче не се спира. По едно време обяви мрачната вест, че Русия щяла да започне хибридна война срещу България, заради ареста на олигарха Николай Банев. Наистина. Организацията създал Банев от килията чрез телефон, който получил в кутия с плодов сок, разговаряйки с посредник, който обещал да уреди нападението от Москва, което пък щял да предвожда известен журналист. Не, бе не е луд Банев, Гешев го казва. Имайте уважение към институцията.  

Как титанът на обвинението ще обяснява на Москва какво е искал да каже – той си знае. А може и да ги е страх да го питат. Защото човекът заяви, че ако има данни, ще арестува наред: политици, министри. Никаква прошка! Ама нямал данни…

 

От войната с Русия Гешев ловко се прехвърли към темата с кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Оказва, че не били искали подкуп директно. Но в 21 век кой си иска директно, рече Гешев. Затова са посредниците. И за СРС-тата се измъкна, щяло да се доказва в съдебна зала. Дано, и обвиняемите това искат. Лошите условия в ареста пък били проблем на правосъдното министерство, не на прокуратурата – най-хуманната прокуратура в света. Твърденията, че двете са броили парите и „светнали като коледни елхи“ вече не са по вкуса на Гешев и той ги замете под масата в студиото.  

 

Гешев каза също, че всеки можел да се жалва в съда в Страсбург и да спечели дело срещу България. Но това не означавало, че прокуратурата не си е свършила работата. Друг някой е виновен.

 

Каза още, че всеки обвиняем можел да лъже, защото се защитавал. Но не обясни какво налага прокурор да лъже. Не че не знаем, де. Не спомена нищо и за неравнопоставеността на страните в съдебния процес. Обвиняемите биват арестувани, запорират им се сметки и имоти, съсипва им се бизнеса и името, страдат те, страдат и близките им, търпят лишения и репресии. А ако са невинни? Кой ще им върне униженията, репресиите, обидите, притесненията, болестите? И защо прокурорите, чиито обвинения са се сринали в съда не носят никаква отговорност? На това ли му викате справедлив процес и равнопоставеност? За мен е диктатура на прокуратурата.   







Гешев, храбрият Гешев, добави, че посъветвал своите колеги и подчинени да бъдат смели като него и да не обръщат внимание на критиките, защото идвали от средите на лошите. Гешев и компания са добрите, а всички отсреща са скапаните мръсници.

Гешев обаче пропусна да спомене ролята на неподкупната прокуратура в пиратското превземане на либийския танкер „Бадр“ и отвличането му от пристанище Бургас. Безумните действия на обвинители и гранични полицаи в този нов скандал вкарват България в истинско тресавище, което може да е с непредвидими последици. Вече са сезирани ЕС, международни организации и ООН.   

 

В началото споменах Световното първенство в град Камбри, Англия. Става дума за надпреварата за титлата “Най-голям лъжец в света“. Има такава. Тя се присъжда всяка година в памет на Уил Ритсън – един забавен класически разказвач на фалшиви истории. Гешев няма да спечели големия приз, не защото не заслужава, а защото според регламента не се допуска участие на юристи и политици. Борбата с тях била неравна и обречена… Не унивай, шампионе! Има и други награди. Короната на главния прокурор, например. Не че я искаш - сам го каза, - но ако народът настоява...

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 18111 |01.11.2018 Полезно или вредно е гадни копИлета да пишат за Световната банка и една дъщеря? . 6| 16034 |31.10.2016 Български секс върху Световната банка . 37| 13101 |28.01.2014 Окупаторите на СУ - колумбовци на сухо . 0| 5932 |21.05.2007 Два президентски автогола в отменен мач за Купата на „тихия фронт”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads