Реклама / Ads
5| 2399 |26.06.2024 НОВИНИ

Финансовият министър: Малко вероятно e България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

.
Людмила Петкова Източник: БГНЕС
Според финансовия министър е малко вероятно България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. По думите ѝ по-вероятната дата за влизане във валутния съюз е 1 януари 2026 г. Людмила Петкова потвърди, че на днешното заседание е приет проект на Закон за въвеждането на еврото в България. 
 

На брифинг в Министерски съвет след заседанието на служебното правителство министърът на финансите Людмила Петкова коментира публикуваните днес конвергентни доклади на Европейската централна банка и на Европейката комисия за 2024 г., в които оценяват напредъка по присъединяването на към еврозоната на шест държави, включително и на България.

 

В доклада Европейската комисия прави заключение, че България не изпълнява условията за приемане на еврото. Страната ни е изпълнила всички критерии с изключение на критерия за ценова стабилност. Според ЕК законодателството в България може да се счита за съвместимо с правото на ЕС за приемане на еврото. София е изпълнила критериите за стабилни публични финанси, стабилност на обменния курс и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти.





България вече е член и на валутния механизъм (ERM II) от 2020 година: преди влизането в еврозоната се изисква участие в този механизъм за период от поне две години без значителни отклонения в обменния курс.

 

От ЕК не се ангажират с конкретни срокове кога България може да приеме еврото. Според източници от институцията новата дата, която се обсъжда с българските власти, е 1 януари 2026 година.

Докладите за България са положителни – страната ни изпълнява три от четирите цифрови критерии, заложени в чл. 140 от договора за функциониране на Европейския съюз.

 

"Единственият критерий, който България не изпълнява, е критерият за ценовата стабилност. Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен и критерият за инфлация. След като бъде изпълнен критерият за инфлация, България ще подаде искане за изготвяне на извънредни конвергентни доклади и от Европейската централна банка, и от Европейската комисия. Ако всички критерии са изпълнени, след това се преминава към решение на Съвета за определяне на дата за присъединяване на България към еврозоната", заяви Петкова.

 

В отговор на въпрос тя отбеляза, че анализите показват до края на годината ще влезем в референтната стойност за инфлация.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2437 |26.06.2024 ДАНС привиква част от застъпниците за национална детска болница, проверява ги и по сигнал на Главчев . 6| 2426 |26.06.2024 Българската прокуратура повдига задочно обвинение на Ружа Игнатова. САЩ дава 5 млн. долара за информация . 11| 18101 |26.06.2024 КТ "Подкрепа" настоява за 150% увеличение на учителските заплати . 9| 10916 |26.06.2024 Проф. Ана Кочевa за ФрогНюз: Когато говорим със Скопие, всъщност говорим с Белград и Москва. А пътят им за ЕС минава през България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads