Реклама / Ads
2| 2481 |21.05.2024 НОВИНИ

Финландия настоява ЕС да намери общи мерки за предотвратяване наплива на мигранти, пристигащи от Русия

.
Източник: БГНЕС
Финландия настоява Европейският съюз да намери общи мерки за предотвратяване на "инструментализираната миграция", т.е. наплива на мигранти, пристигащи от Русия без валидни документи за пътуване. Това заяви министър-председателят на страната Петери Орпо, цитиран от "Ройтерс".
 

Финландия затвори границата си с Русия миналата година, за да преустанови значителния брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия, и обвини Москва, че използва миграцията като оръжие срещу нея и Европейския съюз - твърдение, което Кремъл категорично отрича.

 

Някои мигранти обаче продължават да пристигат в скандинавската страна. По тази причина днес финландското правителство внесе в парламента предложение, което ще позволи на граничните служители да връщат търсещи убежище, които се опитват да влязат в страната от Русия.





"Трябва да поставим нашата национална сигурност и сигурността на страните от ЕС на първо място. Пределно наясно сме с нашите отговорности да контролираме външната граница на Европейския съюз", категоричен бе Орпо.

 

През 2023 г. Финландия обтегна отношенията си с Русия, като изостави дългогодишната си военна необвързаност и се присъедини към НАТО в отговор на нахлуването на руските сили в Украйна. Освен това страната е подписала двустранен пакт за отбрана със Съединените щати.

 

Проектозаконът, предложен от дясната управляваща коалиция, признава, че връщането на мигранти обратно в Русия без обработка на молбите им за убежище би било в нарушение на международните ангажименти на Финландия за правата на човека, но пояснява, че прилагането му ще бъде временно и ограничено.





За приемането му ще са необходими 5/6 от гласовете в парламента - високото изискване по отношение на конституционни въпроси - и успехът не е гарантиран.

 

Законопроектът ще позволи на граничните власти да връщат мигранти, които влизат от Русия, с или без използване на сила. Той обаче няма да се прилага за деца и хора с увреждания, чиито молби за убежище Финландия ще продължи да приема.





По данни на граничната охрана тази година по-малко от 40 мигранти са пресекли границата от Русия, откакто Финландия затвори своите сухопътни пунктове, докато пристигналите през пунктовете миналата година са около 1300. Остава отворен единствено един жп прелез, само за товари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2446 |21.05.2024 "Надявам се на някаква справедливост". Тръгна делото срещу млад шофьор, убил на пътя училищен зам.-директор . 2| 13119 |21.05.2024 Нина Добрев пострада тежко при катастрофа с мотор . 0| 2449 |21.05.2024 Апелативният съд остави в ареста Красимира Трифонова, обвиняема за убийството на зет си Пейо Пеев . 0| 4170 |21.05.2024 Германската външна министърка зове съюзниците да засилят доставките си на ПВО системи за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads