Реклама / Ads
0| 3101 |28.04.2022 НОВИНИ

Финландия отказва да плаща за руския газ в рубли

.
Финландия няма да плаща за руския газ в рубли въпреки искането на Русия към европейските страни да го направят, заяви в четвъртък финландският министър, отговарящ за европейските въпроси Тити Тупурайнен, съобщава Ройтерс.
 

"Позицията на Финландия е ясна. Ние подкрепяме строгите санкции... и сме готови да санкционираме и газа", каза тя пред репортери. "Нашата политика е абсолютно ясна, ние няма да плащаме в рубли. Компаниите трябва да извършат това в рамките на собствената си договорна рамка с руската компания".

 

Съгласно новия руски механизъм за плащане купувачите от т.нар. "неприятелски държави" са задължени да депозират евро или долари в сметка в "Газпромбанк", която сума след това трябва да бъде конвертирана в рубли, които да постъпят в друга сметка в "Газпром", собственост на съответния чуждестранен купувач на газ, чак след което да се преведе плащането в рубли на Газпром, напомня БНР.

 

След подписването на указа за новата схема за плащания, президентът Владимир Путин поиска страните, които са определени като "неприятелски", да плащат за синьото гориво в рубли или газовите доставки за тях ще бъде преустановени.

 

Европейската комисия обвини Москва в "изнудване" по отношение на това нейни искане, но в консултативни препоръки през миналата седмица ЕК каза, че купувачите на руски газ могат да участват в схемата, ако могат да получат потвърждение, че плащането вече е завършено, след като са депозирали съответната сума в евро, а не чак след като сумата в евро бъде преобразувана в рубли.

 

Агенция Ройтерс отбелязва, че природният газ почти не се използва за отопление на къщи във Финландия и представлява едва около 7% от цялата енергия, използвана от страната, което обаче е много по-малко, отколкото в някои други европейски държави.

Финландската компания Fortum, в която финландската държава притежава дял от 50,76%, обаче заяви в четвъртък, че нейното немско дъщерно дружество Uniper ще продължи да плаща в евро за газа на руската компания "Газпром" чрез новия механизъм за плащане.

 

Тити Тупурайнен, който отговаря и за държавните компании в страната, каза, че Uniper трябва да се придържа към енергийната политика на германското правителство.

"Нуждаем се от насоки на ниво ЕС за това, така че отделните страни членки да не правят противоречиви тълкувания, когато става въпрос за плащането в рубли", каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2976 |28.04.2022 Йенс Столтенберг: Финландия и Швеция ще бъдат горещо приветствани в НАТО . 0| 26671 |27.04.2022 Ексшефът на „Кинтекс“: Нинова ме уволни след като отказах да плащаме на офшорка . 0| 3829 |27.04.2022 Руското посолство у нас пак „размаха“ схеми, за да ни напомни как да си плащаме за газа . 0| 3199 |27.04.2022 OMV ще продължи да плаща за газа в евро, категоричен е австрийският канцлер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads