Реклама / Ads
13| 6400 |09.06.2020 НОВИНИ

Фирмата на мъжа на Захариева: Законността на строежа не е от нашите компетенции

.
Законността на строежа край Алепу не е в нашите компетенции. Това се доказва от компетентните органи - строителния надзор и инвеститора.Така категорично коментира спорният строеж на подпорната стена-хотел край Алепу фирмата A&A Architects, която се оказа собственост на съпруга на вицепремиера Екатерина Захариева.
 

Скандалът с брегоукрепителното съоръжение тече с пълна сила и е един от многото, които се разразяват през последната седмица. Нова порция доказателства показа, че архитектурното бюро, проектирало вилното селище “Алепу вилидж”, всъщност е свързано с арх. Ангел Захариев - съпруг на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

 

Проблемът със законността на брегоукрепващото съоръжение лъсна миналата седмица и привлече вниманието на органи като ДНСК и ВАП. Трябва да се проверят всички обстоятелства около изграждането на четириетажната сграда, която шефът на РДНСК не видя като сграда. Припомняме, че той заяви, че по документи всичко е напълно изрядно и всъщност става въпрос за подпорна стена, изградена заради свлачището, въпреки че строежът очевидно е напът да се превърне в хотел, пред който дори има поставени чадъри и шезлонги. Освен всичко, вчера стана ясно, че строежът вече притежава и Акт 16, макар че не е довършен.

 

Архитектурното бюро “A&A Architect” отговори на 25 основни въпроса във Facebook.

„Свлачището е регистрирано в Геозащита - Варна под номер BGS 21.67800-03 през февруари 2009 г., когато става активно и е официално нанесено в регистъра (…) В периода 2009-2019 свлачището е наблюдавано и изследвано от Възложителя и той разполага със съответните доказателства, че е активно.“, пише в публикацията във „Фейсбук“ страницата на архитектурното бюро.

 

Възложител е ГБС ТУРС АД, дъщерна на „Главбулгарстрой“. Според архитектите е „абсурдно“ свлачището да е активирано умишлено.

 

„Укрепването на земна основа със конструкцията на сградата е често срещано конструктивно решение. В конкретния случай мащабът на съоръжението е голям заради големия обем свлечена земна маса, която трябва да бъде запълнена (…) Няма нормативно изискване как да изглежда такъв тип съоръжение. Съоръжението трябва технически да изпълнява зададените цели: в конкретния случай – целта е да възпира земните маси и да подсигури здрава основа на бъдещите сгради“, обясняват от бюрото.

 

“Законен ли е строежът? Законността на строителството се доказва от компетентните органи. Съгласно действащата нормативна уредба, отговорността за законосъобразното започване на строителството е на строителния надзор и на инвеститора”, посочват още от бюрото.




ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ КЪМ ПРОЕКТА ЗА КУРОРТНО СЕЛИЩЕ „АЛЕПУ ВИЛИДЖ” 1. Какво се строи? Курортно селище, което заради...

Posted by A&A Architects on Tuesday, June 9, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5455 |07.06.2020 Захариева: Няма да има санкции заради ”Балкански поток” . 11| 4746 |02.06.2020 Екатерина Захариева: Кризата ще е по-тежка от тази през 2008 година . 1| 5264 |27.05.2020 Съдът остави в ареста мъжа с кокаина, част от него бил скрит в гардероба му . 0| 5029 |22.05.2020 Екатерина Захариева: Няма да има нов мониторингов доклад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads