Реклама / Ads
3| 5273 |28.10.2022 НОВИНИ

Фон дер Лайен: 160 млн. евро енергийна помощ за интерконектора през България

.
Източник: БГНЕС
Председателят на Европейската комисия покани Сърбия да се присъедини към ЕС в съвместните доставки на газ и обяви 160 милиона евро незабавна бюджетна подкрепа, съобщи РТС.
 

„Мисля, че това е необходимо, за да може Сърбия, подобно на други страни, да подкрепи уязвимите части на обществото, за да могат да се справят с по-високите цени на енергийните продукти“, каза Фон дер Лайен.

 

Урсула фон дер Лайен е на посещение в Сърбия, където тя и президентът на републиката посетиха работата по изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България край Нишка Баня, която трябва да приключи до септември 2023 г.

 

„Радвам се, че днес заедно с Урсула фон дер Лайен ще посетя работата по изграждането на газовия интерконектор между Сърбия и България, проект от голямо значение не само за нашата страна, но и за целия регион на Западни Балкани и Европа“, написа Вучич в Instagram в акаунта си buducnostsrbijeav преди посещението.

 

Александър Вучич посрещна Урсула фон дер Лайен на летище „Константин Велики“ в Ниш, откъдето отидоха на строителната площадка на газовия интерконектор в Йелашница.

 

„Каним всички, включително Сърбия, да се присъединят към нас в съвместното снабдяване с газ, за да можем съвместно да постигнем възможно най-добрите резултати по отношение на цената, а вие тук в Сърбия сте засегнати точно както ние сме в ЕС“, каза Урусла фон дер Лайен в Ниш, цитирана от „Данас“.

 

„Затова, уважаеми президент, уважаеми Александър, важна е и втората част, която е 500 милиона безвъзмездна помощ, в която е и инвестицията в постоянен интерконектор през България, за да можем да си помагаме и да не се окажем в затруднено положение“, каза Фон дер Лайен.

 

„Второ, искаме да подкрепим Сърбия в изграждането на енергийно ефективна болница в Тиршова, губим много отопление чрез сгради, които не са енергийно ефективни, тази болница трябва да бъде завършена до 2025 г.“, каза председателят на ЕК.

„Третата стъпка е изграждането на газов интерконектор между Сърбия и Северна Македония, с което ще завършим нашите проекти“, посочи тя.

 

Тази енергийна криза идва от ужасната война, която Русия води срещу Украйна и затова е изключително важно ЕС да инвестира още повече в Западните Балкани, защото това са инвестиции за бъдещето, за мира, за просперитета на нашите общ континент, каза председателят на Европейската комисия .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3605 |28.10.2022 Мини Марица-изток жертва на съмнителен сигнал. Кой опитва да саботира енергийната сигурност? . 20| 30400 |28.10.2022 Продават коптори в евро, но вият срещу него. Рубли ли искате, идиоти? . 4| 2928 |28.10.2022 Пеканов: Ще получаваме заплатите и пенсиите си в евро . 5| 3287 |27.10.2022 Парламентът даде мандат на МС и БНБ да ускорят подготовката за приемане на еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads